Ezeket látta már?

Akne (pattanás)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A tipikus, kamaszkorban is előforduló pattanás a közönséges akne, latinul acne vulgaris. A pattanások megjelenését az arra hajlamosak bőrén az váltja ki, hogy a szervezetben több androgén hormon termelődik, mely a bőrben fokozott faggyútermelést vált ki. Ha a faggyúmirigy nem tud rendesen kiürülni, begyulladhat.

Az akne (pattanás) tünetei

Fájdalmas, kiemelkedő vörös pattanások, amelyek gennyel teltek is lehetnek. Rendszerint az arcon fordulnak elő, de megtalálhatók a fejbőrön, a nyakon, a háton és a mellkas felső részén is.Nem fájdalmas, kiemelkedő fehér, vagy fekete pattanások (fehér, vagy fekete mitesszerek). A fehér mitesszerek (comedo) zártak, mert szaruréteg fedi őket, ezért talán hajlamosabbak begyulladni. A fekete mitesszer nyílt, színét a melanin-tartalmú sejttörmelék adja.A nem-gyulladásos károsodások, hegek kialakulása még nem pontosan tisztázott. Valószínűleg a faggyú bizonyos komponensei vagy a bakteriális tevékenység károsodik a bőrfelszín szöveti felépítése.A gyulladásos mitesszerek, azaz pattanások között vannak gennyes pattanások, csomók és hólyagok. Az egyszerű pattanások 3-10 napig, a csomók 2-3 hétig, hónapokig is látszanak.

Az akne (pattanás) esetleges komplikációi

Az acne vulgarisnak három súlyossági fokozata ismert. A legenyhébb, ha csak kevés pattanás jelentkezik, gyenge gyulladásos tünetekkel, rendszerint magától gyógyul. A második súlyossági fokozatban a mitesszerek mellett sok erősen gyulladt, fájdalmas csomó és hólyag is megjelenik, és fennáll a hegesedés veszélye. A legsúlyosabb fokozatban már számos, puha tapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomók gyakran gennyesek, a szomszédos tályogok összeolvadhatnak. Szinte biztosan torzító hegesedéssel kell számolni.

Az akne (pattanás) kiváltó okai

A faggyútermelés mértéke egyénenként és életkor szerint változik, serdülőkor táján a növekvő androgén hormonszint hatására megnő. A megnövekedett faggyútermelés nyomán rendszerint az eleve zsíros bőrön, a mitesszer-képződésre hajlamos embereken alakul ki pattanásosság. Hajlamosító tényezők a bőr fokozott elszarusodása, ami miatt eltömődnek a mirigy-kivezetőnyílások. Az eldugult, megduzzadt mirigyekben bakteriális gyulladás alakulhat ki. A tüneteket a helytelen tisztálkodás és a szennyezett környezet, poros levegő tovább ronthatja.

Mit tehet Ön akne (pattanás) esetén

Naponta kétszer érdemes megmosni az arcot valamilyen bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel. Minden erős nyomás, dörzsölés csak terjeszti a gyulladást. Ha az arcbőr megizzad, langyos vízzel minél előbb le kell öbílteni.A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra.A mitesszerek közül házilag kinyomni csak a fekete közepű, nyíltakat volna szabad, a fehér közepűeket csak kivételes esetben. A legjobb szakemberre bízni, és tőle kérni tanácsot az otthoni ápolásra. Minél kevesebb kozmetikum az érintett területeken, annál jobb, csak a speciális ápoló vagy gyógykozmetikumok kivételek. Arcápoláshoz vizes alapú fényvédő és hidratáló krémeket használjunk.Kamaszkorban jó eredményeket lehet elérni a többnyire recept nélkül kapható, külsőleg alkalmazandó szerekkel.Ha egyedül már nem boldogulunk a pattanásokkal, 2 hónap elteltével sem javul semmi, netán rosszabbodik, nem érdemes elkerülni a bőrgyógyászt, különösen a hegesedésre hajlamos bőrűeknek nem.

Mit tehet az orvos akne (pattanás) esetén

Mindenképpen bőrgyógyászi szakértelmet igényel, ha egy nőnek olyan aknéja van, mely:- először felnőtt korban jelentkezik, vagy felnőtt korban jelentkezik újra miután egyszer már eltűnt,- nem reagál a szokásosan beváló aknekezelésre,- rosszabbodik terhességben vagy menstruációkor,- férfias típusú szőrnövekedéssel vagy szőrvesztéssel, hajhullással, a hónalj vagy testhajlatok barnás elszíneződésével, illetve centrális elhízással jár együttHormonális egyensúly felborulása esetén mellékvese, petefészek vagy agyalapi mirigy eltérések vizsgálandók.

Az orvosi diagnózis azért is fontos, hogy kiderüljön, hogy csupán kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükségünk van. 1-2 pattanással sem szégyen elmenni orvoshoz.A helyileg alkalmazott szerek speciális gyógykozmetikumok és hámlasztó krémek, továbbá valamilyen A-vitamin származék vagy benzoil-peroxid magában vagy baktérium ellenes szerekkel (antibiotikummal) kombinálva. Ezek a mirigykivezető nyílásokat szűkítik, és gátolják a baktériumok szaporodását. A kozmetikus által végzett szakszerű arctisztítással együtt a helyi kezelések nagyon jó eredményeket adhatnak.Mivel az acne és a hegesedés az életminőségen keresztül pszichés problémákat is okozhat, szakember segítségével szükség lehet a negatív pszichoszociális hatások feloldására is.

Az akne (pattanás) megelőzése

A kezelés és megelőzés a helyes tisztálkodással kezdődik, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a mitesszerek nem a mosdatlanság büntetései, sőt a tisztaságmánia inkább ront az állapoton.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához