Ezeket látta már?

Richter Anna Díj: az egészségügyi szakdolgozó kategória döntősei életeket mentenének

Richter anna díj

A születéstől az időskorig gondoskodnának embertársaikról a legjobb pályázatokat benyújtó csapatok.

A Richter Anna Díj első évadának sikerét, és a számos innovatív beérkező pályázatot látva a Richter Gedeon Nyrt. számára nem volt kérdés, hogy újra meghirdeti-e egyedülálló pályázatát. A Díjra idén is több száz projektet neveztek az oktatás, az egészségügy és a gyógyszerészet területén fejleszteni vágyó lelkes csapatok.

A meghirdetett négy kategória győzteseit a zsűri választja ki, de március 8-ig a www.richterannadij.hu oldalon elindult szavazással a közönségdíj sorsa a voksolók kezében van. A projekteket bemutató videók és a pályázatokat bemutató anyagok elérhetők a fenti honlapon, ugyanakkor a következő hetekben részletesen is bemutatjuk az egyes kategóriákat, és a döntőbe jutott csapatokat.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória mindhárom döntős projektterve az élet felbecsülhetetlen értékére hívja fel a figyelmet, valamint az egészségmegőrzés, mentális jóllét mellet teszi le voksát. Nézzük, milyen egyedülálló ötletek mentén dolgozták ki pályázatukat!

A Lelki SOS projekt célja egy olyan mobiltelefonos alkalmazás fejlesztése, amely könnyen és gyorsan elérhető, naprakész öngyilkosság megelőzési segítséget biztosít az öngyilkossági krízisben lévők számára.

„A krízisek szempontjából különösen nagy veszélynek vannak kitéve a fiatalok, akik életkori sajátságaik miatt eleve érzékenyebb időszakban vannak és nehezebben birkóznak meg az ilyen fajta kihívásokkal. Egy mobil applikáció ennek az életkori csoportnak az igényeit is kielégíti, a szükséges tudását bővíti és könnyebben megszólíthatók is lennének általa.” – mondja Hajduska-Dér Noémi klinikai szakpszichológus, aki csapatával sok év kutatómunkája és tapasztalata után egy olyan mobilapplikáció létrehozását álmodta meg, amely instant és hatékony megoldást nyújtana a lelki krízisben lévő felhasználónak és az ő környezetének. A projekt információs honlap, és közösségi oldal üzemeltetését is magában foglalja, lehetővé téve a széleskörű tájékoztatást. Hazánkban a kiterjedt ambuláns pszichiátriai ellátórendszer keretében működő pszichiátriai gondozókról, tapasztalataik szerint, sok esetben a páciensek vagy nem tudnak, vagy nem gondolják, hogy krízis állapot, illetve öngyilkossági veszély esetén is felkereshetőek. Ezt orvosolva fontosnak tartotta a csapat egy adatbázis létrehozását is:

„A Lelki SOS projekt lényeges része, hogy feltérképezzük és átláthatóvá tegyük a jelenleg Magyarországon működő OEP finanszírozású ambuláns pszichés ellátást nyújtó helyeket, az ott dolgozó szakemberek létszámát és elérhetőségüket. Ezeknek az információknak az átláthatósága nem csak a krízisben lévő személyek, hanem a kezelő szakemberek számára is kiemelten fontos.”

Az akut agyi érkatasztrófa egyik kiemelt haláloki tényezőként szerepel hazánkban, épp úgy, ahogy a világ bármely területén. Túl azon, hogy akár halálos kimenetelű is lehet ez a szerzett betegség, amelynek számos rizikótényezője ismert, mégis sokkal veszélyesebb a visszamaradt tünetekkel élő, korábbi életvitelüket élni nem tudó, tartós ápolásra szoruló betegek számára. Komoly terheket ró az egyénre, mikro és makro-környezetére, illetve az ellátórendszer rehabilitációs szegmensére, valamint a társadalomra. Baji Anikó Katalin sürgősségi triázs és egészségügyi médiakommunikációs szakemberként 2011-ben elhatározta, hogy munkája mellett a napjainkban igen gyakran előforduló stroke ellátásával, a stroke-kal érintett betegek testi-lelki állapotával szeretne behatóbban foglalkozni. A sürgősségi betegellátás speciális élethelyzetet teremt a betegek számára is, és ezt csak az érti meg igazán, aki már saját tapasztalattal rendelkezik. Anikó által tervezett kisfilm a nézőt szó szerint bevonja az első perctől kezdve:

„Maga a folyamat, hogy a beteg szemszögén keresztül tárul elénk a komplett ellátórendszer, sokkal érdekesebb és egyben szürreálisabb lesz, hiszen a néző bevonja magát a cselekménybe.” – mondja Anikó, aki egy hordágyon utazva, a plafont nézve már maga is végigjárta azt az utat, amelyen az akut ellátásban részesülő beteg jár, amikor a kórházba kerül.

„A stroke ellátás folyamatának ismerete egyfajta biztonságérzetet nyújthat azon nézőknek, akik kevés bizalommal fordultak eddig az ellátórendszer felé, és közelebb hozhatja a laikus érdeklődőket az akut betegellátáshoz.”

A Richter Anna Díj jelöltjei A Richter Anna Díj jelöltjei Forrás: richterannadij

Hazánkban a babák 40%-a császármetszéssel látja meg a napvilágot, elengedhetetlen tehát, hogy a szülés műtéti módjával kapcsolatos hiteles információk könnyen elérhetővé váljanak bárki számára. Ehhez szeretne hozzájárulni a Hegmesék csapata különböző császáros témakörökre fókuszálva, melyek sokaknak teljesen ismeretlenek, vagy félreértelmezés, tabusítás tárgyát képezik.

„Nem reprezentatív felmérésünk alapján a császáros anyák 87%-a nem találkozik a kórházban gyógytornásszal, aki beszél a felépülés lépéseiről. Pedig ők a várandóssággal járó változások mellett a komoly hasi beavatkozás miatt is speciális helyzetben vannak, s fontos lenne célzott mozgást végezniük, és megkezdeni a hegmasszázst.” – magyarázza Rákosi Dóra gyógytornász, a csapat vezetője. Az újszülött ellátása nem csak nehézkesebb a műtét után, de gyakrabban előfordul az anya-baba páros szeparációja, mely adaptációs zavarokat hozhat magával, és a császáros babák bélflórájának kialakulási mechanizmusa is eltérő lehet.

A császármetszés előtt, és után álló családok, szakemberek, és minden érdeklődő számára létrehozott projekt alapját egy vándorló fotókiállítás képezi majd, melyhez 20, különféle császáros heges anyaportré készül, 20 különböző szüléstörténettel, köztük a legkülönfélébb utak, amelyek a műtéthez vezettek. A kiállítás anyagából könyv is készülne, a szüléstörténetek és portrék mellett szakmai írásokkal bővítve. A kiállítást öt nagyvárosi helyszínen mutatnák be az országban.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória döntősei közül egy projektterv kerül díjazásra a zsűri választása alapján. A legjobbnak ítélt pályázat 4 millió forint támogatásban részesül, melyet a győztes csapat a projektjének megvalósítására fordíthat. A közönségdíj sorsa a szavazók kezében van. Március 8-ig lehet megtekinteni a csapatok és projektek bemutatkozását a www.richterannadij.hu oldalon, ahol a nagyközönség szavazhat kedvenceire, és a szavazók részt vehetnek a Richter Anna Díj nyereményjátékán.

Érdemes követni a Díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információk olvashatók és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokban is részt lehet venni. Március 19-én ünnepélyes gála keretében derül fény a boldog döntősök kilétére, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható, fantasztikus innovatív ötletek valósulnak meg. Szavazzanak és kövessék híreinket, hisz az egészségügy és az oktatás fejlődése nem csupán a Richter, hanem mindannyiunk szívügye!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához