Ezeket látta már?

Hirdetés

A vashiány nem tréfadolog! Így tehet ellene! (x)

Depositphotos 10318069 l-2015

A vas létfontosságú nyomelem a szervezet számára, hiánya megfelelő vaspótlás nélkül súlyos vérszegénységhez is vezethet. Vashiányról akkor beszélünk, ha a szervezetünk vastartalma kevesebb a normálisnál. A kellemetlen tünetekkel járó vashiány leginkább a nőket érinti. Ha szédülünk, fáj a fejünk, fáradtak vagyunk vagy hullik a hajunk, érdemes vashiányra gondolni!

Ezért van nagy szükség a vasra

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 1,3 milliárd ember szenved vérszegénységben. Ezeknek az eseteknek pedig majdnem a fele vashiány miatt alakul ki. A vasra nagy szüksége van a szervezetünknek, fontos szerepe van a vérképzésben, az oxigénszállításban, a sejtek energiatermelő folyamataiban, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Vashiány esetén megjelennek a fentebb említett tünetek, melyek a folyamat előrehaladásával, a vashiányos vérszegénység kialakulásával tovább fokozódnak. Mindez pedig rontja a testi erőnlétet és csökkenti a szervezet energiaszintjét. Fejfájást, szédülést, sápadtságot, végtagbizsergést, gyakran hajhullást is okozhat.

Ha ezeket a tüneteket észleli, gondoljon a vashiányra

Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, akkor kialakul a vashiány. Eleinte a hiányt a vasraktárakból pótoljuk, ám idővel ezek a tartalékok is kimerülnek. Csökkenni kezd a hemoglobinszint, kevesebb vörösvértest termelődik, és mivel nem jutnak elegendő mennyiségű vashoz, ezek kisebbek és halványabbak is lesznek. A vasraktárak kiürülése hónapokig eltarthat, ám a folyamat végén vashiányos vérszegénység alakul ki, ami már orvosi kezelést kíván. Kezdetben gyakran nem is gyanakszunk arra, hogy vashiányunk lehet, mivel a tünetek eleinte nem specifikusak. Az előrehaladott vérszegénység a panaszok mellett laborvizsgálattal állapítható meg. Gondoljunk vashiányra akkor, ha fáradtak vagyunk, fáj a fejünk, nehezen koncentrálunk, levertnek, gyengének érezzük magunkat, hullik a hajunk, illetve nagyon sápadtak vagyunk. Előzzük meg vaspótlással a vérszegénység kialakulását, mert a vashiányos vérszegénység súlyos betegség, kezelés nélkül a szervezet összeomlásához vezethet.

Egy hatékony készítmény a vas pótlására

A vasat bevihetjük a szervezetünkbe étkezéssel, ám ez nem mindig elég, ezért érdemes pótolni. Az egyes vaspótló készítmények között azonban nagy különbség van. A vas-sókat és az úgynevezett vas-polimaltóz komplexet tartalmazó vaspótlók hatásossága megegyezik, ám a vas-polimaltóz komplex számos tekintetben előnyösebb a szervezetünk számára. A Maltofer rágótabletta ilyen vas-polimaltóz komplexet tartalmaz. Ellentétben a vas-sókkal, ezt nem kell éhgyomorra szedni, étkezéssel egyidejűleg be lehet venni, ami sokkal kényelmesebb. Aktív összetevőjéből, a vas-polimaltóz komplex molekulából a szervezetbe pont annyi vas szívódik fel, amennyi kell, illetve akkor, amikor szükség van rá. 

Vény nélkül kapható, vas3+-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer Vény nélkül kapható, vas3+-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer Forrás: EgészségKalauz

A vas-sókkal szemben, ebből a vas-komplexből nem kerül a szervezetünkbe olyan „szabad” (vagyis fehérjékhez nem kötött) vas, amely a különböző szöveti károsodást okozó reakciókért (szabadgyökképződés, oxidatív stressz) tehető felelőssé. Éppen emiatt, számos egyéb vaskészítményhez képest a Maltofer rágótabletta szedése mellett a gyomor-bél rendszert kevésbé irritáló mellékhatásokkal kell számolni, azaz a készítmény jobban tolerálható, szervezetbarát. Más gyógyszerekkel együtt szedhető, nem borítja fel a beállított, krónikusan szedett gyógyszerek szintjét. Vény nélkül kapható a patikában.

Őket veszélyezteti leginkább a vashiány:

  • menstruáló nők erősebb vérzéssel: mert a vérzéssel vasat veszítünk
  • terhes és szoptató nők: a terhesség alatt és után a kismamáknak megnő a vasigényük; vaspótlás nélkül nem tartható fenn az egyensúly, hiszen nemcsak az anyukának, hanem a magzatnak, illetve a kizárólag anyatejjel táplált babának is szüksége van elegendő vasra
  • vegetáriánusok, diétázók: az egysíkú táplálkozás és a vörös húsok hiánya vashiányhoz vezet, mert a zöldségekből és fehér húsokból nem szívódik fel elegendő vas
  • a gyors fejlődési szakaszokban, csecsemő- és serdülőkorban több vasra van szükség
  • előfordulhatnak olyan betegségek, például gyulladásos bélbetegség, aranyér, vagy daganat, amelyek vérveszteséggel járnak. 
A vashiány nem tréfadolog! Így tehet ellene! (x)
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához