Ezeket látta már?

Szereted a tested? Könnyebben lefogyhatsz!

2011.10.10. Módosítva: 2015.11.04.

A dohányzásról való leszokásban és a fogyásban sokkal többet segít a saját test megkedvelése, mint bármilyen gyakorlat, derítette ki egy új kutatás. Az eredményekről a Viselkedésorvostani Társaság éves gyűlésén számoltak be Montrealban.

A testképgyakorlatok között szerepelnek tükör előtt végzett feladatok. A résztvevő nők a tükörképükre néznek, de a testrészeik kritizálása helyett azon vonásaikra kell összpontosítaniuk, melyeket kedvelnek. A terápia előnyeire akkor derült fény, mikor a kutatók azt kezdték vizsgálni, miként hat a testmozgás a leszokásra a 18-24 éves nők körében.

Szereted a tested? Könnyebben lefogyhatsz!

Először is 43 fiatal nőt kérdeztek ki, és kiderült, hogy a leszokás során a hízás és a testképük miatt aggódtak leginkább. Ekkor határozták el, hogy a testképet is tanulmányozni fogják. "Ez nagyon hasznosnak bizonyult, mert a résztvevők 44 százaléka nyilatkozott úgy, visszaszokna a dohányzásra, ha elkezdene hízni." – mondta el a szerző, Melissa Napolitani, a Temple Egyetem Elhízáskutatási és Oktatási Központjának klinikai pszichológusa.

A kutatók felfedezték, hogy a testképpel foglalkozó csoport tagjainak 10 százaléka 1 hét elteltével is kitartott a leszokás mellett, és többet is fogytak, mint az edzésre járók. "A testképfejlesztő tréning hasznos lehet a leszokáshoz, mert olyan képességeket és eszközöket ad, melyek segítségével az emberek jobban érzik magukat a bőrükben, és nem gyújtanak rá csak azért, hogy kordában tartsák a súlyukat." – mondta Napolitano.

Forrás: Medipress