A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés
Szponzorált tartalom

Veszélyeztetettebbek a nők! Túl erős menstruáció is okozhat vashiányt

#menstruáció #fáradékonyság #vashiány #vizsgálat
2019.04.25. Módosítva: 2019.04.25.

A nők jobban ki vannak téve a vashiánynak, mint a férfiak. Egyrészről állandóan diétáznak, sokkal kevesebbet, és főleg kevésbé hizlaló ételeket esznek (zöldséget, fehér húsokat), ezért kevesebb vasat visznek be a szervezetükbe. Másrészről a havi menstruáció vérveszteséggel jár, leginkább azok a nők lehetnek veszélyeztetettek, akiknek erősebb a menzesze.

Hirdetés

„Előre rettegek, mi lesz, ha újra elönt a vér”

 – A barátnőim mind büszkék a menzeszükre, azt mondják, ez a nőiességük része. Szégyellem bevallani, de én soha nem éreztem ezt a büszkeséget. Olyan erős a menstruációm, hogy minden hónapban előre rettegek, mi lesz, ha újra elönt majd a vér. Van két olyan napom, amikor kifejezetten rossz a munkahelyemen, bár folyton vécére járok és ellenőrzöm magam, mégis folyton az jár a fejemben, mikor „ázok át”, mikor jelenik meg a ruhámon a vérfolt. A vérveszteség más szempontból is kellemetlen, mert ezeken a napokon nagyon gyenge vagyok, szédülök és hamar elfáradok. Mostanában azt vettem észre, hogy ez a fáradékonyság nem múlik el a menstruációmmal, sőt az utóbbi időben a fejem is fájni kezdett és egyre nehezebben koncentráltam a munkahelyemen.

Az erős menzeszem vashiányt okozott

 – Múlt héten üzemorvosi vizsgálaton voltam, ahol vért vettek tőlem, így derült ki, hogy vashiányos vagyok. Csodálkoztam rajta, mert próbálok kiegyensúlyozottan táplálkozni, figyelek arra, hogy húst is egyek, igaz a vöröshúsokat nem szeretem, ezért leginkább csak csirkét eszem. Az orvos azt mondta, ne csodálkozzak azon, hogy vashiányom van, a nők ugyanis eleve veszélyeztetettebbek, mert a menzesz miatt havonta vért veszítenek, és emellett folyton diétáznak. Mint kiderült, az általam kedvelt fehérhúsok, a csirke, a pulyka és a halak jóval kevesebb vasat tartalmaznak. A jól felszívódó, úgynevezett hem-vashoz leginkább a vörös húsokból, például a marha- és disznóhúsból, a májból és a belsőségekből jutunk hozzá. Azt tanácsolta, hogy valamilyen formában mindenképpen pótoljam a vasat, ne várjam meg, amíg vashiányos vérszegénység alakul ki nálam.

Örülök, hogy időben kiderült a problémám

 – Otthon bújni kezdtem az internetet, alaposan utánanéztem a vaspótló készítményeknek. Több fórumot elolvastam, így találtam egy olyan készítményt, amely hatásos és szervezetbarát. Ezt a készítményt étkezéssel is be lehet venni, ami nagyon kényelmes, nem kell éhgyomorra szenvedni, hogy felszívódjon a vas. 

Hirdetés Forrás: EgészségKalauz

 – Ebből a tablettából csak annyi szívódik fel a szervezetben amennyi szükséges, és akkor, amikor kell. Szedem a vasat, napi 1 rágótabletta formájában rendszeresen a reggelivel, és néha eszem egy kis marhahúst és májat is, pedig nem tartoznak a kedvenceim közé. A fejfájásom teljesen elmúlt és már kimerültnek sem érzem magam. Örülök, hogy időben kiderült a problémám, és hogy az orvos elmagyarázta, miért kell néha vöröshúst is ennem.

A vashiány kellemetlen tünetei

Ha a táplálkozással nem viszünk be elegendő mennyiségű vasat, vagy a bevitt vas a szervezetünkben nem tud megfelelően hasznosulni, vagy valamilyen okból a szokásoshoz képest megnő a vasigényünk, és ezt már táplálékkal nem tudjuk biztosítani, akkor vashiány alakul ki, aminek a tünetei igen változatosak lehetnek. Fáradtság, fáradékonyság, levertség, koncentrálási zavarok, fejfájás, sápadtság, szédülés, betegségekre való fogékonyság, hajhullás, a körmök töredezése jellemezheti. Gyakran mire kiderül, hogy a tünetek mögött a vashiány áll, a folyamat előrehalad, és hamar kialakul a vashiányos vérszegénység.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.