Veszélyeztetettebbek a nők! Túl erős menstruáció is okozhat vashiányt

#menstruáció #fáradékonyság #vashiány #vizsgálat
2019.07.18.

A nők jobban ki vannak téve a vashiánynak, mint a férfiak. Egyrészről állandóan diétáznak, sokkal kevesebbet, és főleg kevésbé hizlaló ételeket esznek (zöldséget, fehér húsokat), ezért kevesebb vasat visznek be a szervezetükbe.

Másrészről a havi menstruáció vérveszteséggel jár, leginkább azok a nők lehetnek veszélyeztetettek, akiknek erősebb a menzesze.

„Előre rettegek, mi lesz, ha újra elönt a vér”

 – A barátnőim mind büszkék a menzeszükre, azt mondják, ez a nőiességük része. Szégyellem bevallani, de én soha nem éreztem ezt a büszkeséget. Olyan erős a menstruációm, hogy minden hónapban előre rettegek, mi lesz, ha újra elönt majd a vér. Van két olyan napom, amikor kifejezetten rossz a munkahelyemen, bár folyton vécére járok és ellenőrzöm magam, mégis folyton az jár a fejemben, mikor „ázok át”, mikor jelenik meg a ruhámon a vérfolt.

A vérveszteség más szempontból is kellemetlen, mert ezeken a napokon nagyon gyenge vagyok, szédülök és hamar elfáradok. Mostanában azt vettem észre, hogy ez a fáradékonyság nem múlik el a menstruációmmal, sőt az utóbbi időben a fejem is fájni kezdett és egyre nehezebben koncentráltam a munkahelyemen.

Az erős menzeszem vashiányt okozott

 – Múlt héten üzemorvosi vizsgálaton voltam, ahol vért vettek tőlem, így derült ki, hogy vashiányos vagyok. Csodálkoztam rajta, mert próbálok kiegyensúlyozottan táplálkozni, figyelek arra, hogy húst is egyek, igaz a vörös húsokat nem szeretem, ezért leginkább csak csirkét eszem. Az orvos azt mondta, ne csodálkozzak azon, hogy vashiányom van, a nők ugyanis eleve veszélyeztetettebbek, mert a menzesz miatt havonta vért veszítenek, és emellett folyton diétáznak.

Mint kiderült, az általam kedvelt fehér húsok, a csirke, a pulyka és a halak jóval kevesebb vasat tartalmaznak. A jól felszívódó, úgynevezett hem-vashoz leginkább a vörös húsokból, például a marha- és disznóhúsból, a májból és a belsőségekből jutunk hozzá. Azt tanácsolta, hogy valamilyen formában mindenképpen pótoljam a vasat, akár étrend-kiegészítővel is, ne várjam meg, amíg vashiányos vérszegénység alakul ki nálam.

A vashiány kellemetlen tünetei

Ha a táplálkozással nem viszünk be elegendő mennyiségű vasat, vagy a bevitt vas a szervezetünkben nem tud megfelelően hasznosulni, vagy valamilyen okból a szokásoshoz képest megnő a vasigényünk, és ezt már táplálékkal nem tudjuk biztosítani, akkor vashiány alakul ki, aminek a tünetei igen változatosak lehetnek.

Fáradtság, fáradékonyság, levertség, koncentrálási zavarok, fejfájás, sápadtság, szédülés, betegségekre való fogékonyság, hajhullás, a körmök töredezése jellemezheti. Gyakran mire kiderül, hogy a tünetek mögött a vashiány áll, a folyamat előrehalad, és hamar kialakul a vashiányos vérszegénység.

Forrás: EgészségKalauz