Ezeket látta már?

Érzékeink csodája: a halláskárosultak jobban látnak!

A siket emberek látása jobb halló társaikénál. A tudósok felfedezték, hogy a hallás képessége nélkül született, vagy azt korai életszakaszban elveszítő emberek retinája máshogy fejlődik, mint a hallóké.

A siketek perifériás látása fejlettebb, vagyis többet látnak meg a környezetükből, és jobban észreveszik a potenciális veszélyforrásokat. A Sheffieldi Egyetem kutatói rájöttek, hogy a retina idegsejtjei másként oszlanak el a siketek és a hallók esetében. Így képesek rangsorolni a fülükhöz közel eső legszélesebb látóterükből érkező vizuális információkat.

Érzékeink csodája: a halláskárosultak jobban látnak!

Bár korábban már felismerték, hogy a halláskárosultak perifériás látása jobb, eddig azt gondolták, hogy ezért az agy látókérge felelős, nem a retina.

A Siketek Királyi Nemzeti Intézete részére dolgozó sheffieldi kutatók okuláris koherencia tomográfot használtak, hogy megvizsgálják a résztvevők recehártyáját. Közvetlenül a vizsgálat előtt pupillatágítót alkalmaztak náluk. Megmérték mindkét szem látóterét is, hogy összevessék a retinavizsgálat eredményeivel.

A PLoS ONE című folyóiratban közzétett eredmények szerint jelentős korreláció mutatkozott a retinamegoszlás változása és a kiterjedtebb perifériás látás között a halláskárosultak esetében. A tanulmány társszerzője, Dr. Charlotte Codina elmondta: "Reméljük, hogy amint sikerül megérteni a retinát és a siketek látását, fejleszteni tudjuk a látásgondozásukat."

Forrás: Medipress