Ezeket látta már?

Ezt kell tudnia a céges csoportos egészségbiztosításról!

egészségbiztosítás, csoportos egészségbiztosítás, betegszabadság, táppénz

Az egészségbiztosításnak nemcsak egyéni formája van; csoportos szerződéskötésre is van lehetőség - mutatjuk, mire jó.

A csoportos egészségbiztosítások közé tartozik a céges egészségbiztosítás is, amely a béren kívüli juttatások egyik formája. Egy olyan eszköz, amely a munkaadók és a munkavállalók javát is szolgálja, ráadásul csoportos formában jóval olcsóbb, mint az egyéni verzió.

Miért jó a céges egészségbiztosítás a munkaadóknak?

A cégek számára az a legelőnyösebb, ha meg tudják szerezni a lejobb munkaerőt és képesek arra, hogy megtartsák a leghatékonyabb dolgozókat. De vajon mi kell ehhez? Sajnos a magas bérezés nem elég, hiszen sok más munkahely is magas fizetést kínál a dolgozóknak. A kellemes munkahelyi légkörön, illetve az előrelépési és fejlődési lehetőségeken kívül fontos szerepe van a béren kívüli juttatásoknak is.

Munkaadóként az egészségbiztosítás segítségével megjutalmazhatjuk a kiemelkedően teljesítő dolgozókat és ezáltal kimutatjuk feléjük a cég megbecsülését. A céges egészségbiztosításnak köszönhetően a munkahelyükhöz lojálisabb és elégedettebb munkavállalókat kaphatunk.

A céges egészségbiztosítás másik előnye, hogy kevesebb lesz a betegszabadságon és táppénzen töltött idő. A munkavállalók ingyenesen fordulhatnak magánorvoshoz az állami egészségügy helyett. Így sokkal gyorsabban kaphatnak szakszerű kezelést, ráadásul az időpontfoglalás és a hosszú várólisták stresszétől is megszabadulnak.

5 ok, amiért biztosan megéri Magyarországon egészségbiztosítást kötnie

Az EY 1000 fő bevonásával készült felméréséből az derül ki, hogy két év alatt 44-ről 63 százalékra növekedett azoknak a magyaroknak az aránya, akik rendszeresen fordulnak a magánegészségügyhöz. Ez azt jelenti, hogy a lakosság igényei tovább növekedtek a magánegészségügy iránt és így még értékesebb lett, ha a cég biztosítja ennek az ingyenes igénybevételi lehetőségét. Az is biztató, hogy az aktív dolgozók fele preferálta a magánjellegű egészségügyi szolgáltatásokat, viszont a magyaroknak csak 12 százaléka rendelkezik egészségbiztosítással jelenleg. Ebből arra lehet következtetni, hogy az embereknek van igénye a magánegészségügy szolgáltatásaira, de különböző okokból kifolyólag mégsem kötnek egyéni egészségbiztosítási szerződést.

Ha azonban nem jelentene extra kiadást az egészségbiztosítás akkor valószínűleg örömmel kihasználnák ennek a szolgáltatásnak az előnyeit. Ezt mutatja az is, hogy a lakosság egyharmada szívesen kötne egészségbiztosítási szerződést, viszont nem szívesen költenének havi több tízezer forintot biztosításra. A megkérdezettek 38 százaléka 6000 forintos összeget fizetne ki havonta egy alapcsomagért, míg a válaszadóknak csak 27 százaléka adna többet 10 ezer forintnál.

Szerencsére attól sem kell tartanunk, hogy túl sok bonyodalmat szabadítana a nyakunkba egy céges egészségbiztosítás. A biztosításhoz csatlakozó munkavállalóknak nem kell hosszadalmas egészségügyi teszteket kitöltenie vagy orvosi vizsgálaton résztvennie. Elég, ha egy internetes felületen keresztül megadják a saját adataikat, így munkaadóként nem köti le az energiáinkat a kérdőívezés vagy a vizsgálat megszervezése.

A céges egészségbiztosítás költségei nagyon sok tényezőtől függnek, de összeségében elmondható, hogy a 2019-es Cafeteria törvény életbe lépése óta drágultak ezek a termékek. Az adótörvény értelmében a céges kockázati életbiztosítások adókötelessé váltak, vagyis a munkaadóknak a biztosítási díj mellett már az adóterheket is ki kell fizetniük. Ez a teher jellemzően a biztosítási díj 30-40 százaléka körül mozog, attól függően, hogy milyen adózási forma szerint tudunk fizetni.

A biztosítási díj mértékét meghatározza, hogy a bevonni kívánt dolgozóink hányan vannak és milyen átlagéletkorúak. Az sem mindegy, hogy mennyire rugalmas egészségbiztosítási csomagot szeretnénk. Ha az a célunk, hogy variálni tudjuk az egyes munkacsoportokra érvényes biztosítási elemeket, vagy szeretnénk egy kicsit szélesebb körű szolgáltatást, akkor az drágább mulatság lesz. Ha csak az alapcsomagra van szükségünk, ráadásul azt szeretnénk, hogy minden dolgozóra ugyanazokkal a feltételekkel legyen érvényes a szerződés, akkor olcsóbban megúszhatjuk a dolgot.

Miért jó a céges egészségbiztosítás a munkavállalóknak?

Munkavállalóként rengeteg előnnyel kecsegtet egy egészségbiztosítás, nem csoda, ha az ezt kínáló munkahelyek különösen vonzóak.

A legnépszerűbb előnye ennek a szolgáltatásnak az ingyenes magánegészségügy . Céges egészségbiztosítás esetén ez tényleg ingyenességet jelent, hiszen a biztosítási díjat a munkahely állja. Kellemetlen tünetek esetén, illetve, ha egy szűrővizsgálatra van szükségünk akkor nem kell az állami egészségügy útvesztőiben bolyonganunk. Helyette használhatjuk a gyors, kényelmes és korszerű magánrendelőket, ráadásul teljesen díjmentesen.

A céges egészségbiztosítások közötti is vannak olyanok, amelyek fizetnek az előre meghatározott biztosítási események után. Ilyen például egy csípőműtét vagy a kórházi tartózkodás. Így nem jelent jövedelemkiesését, ha betegszabadságra kényszerülünk vagy táppénzre kerülünk.

A céges egészségbiztosítás is fókuszálhat a kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére. Ilyen kritikus betegségek például a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a rák.

A céges egészségbiztosításon keresztül olyan személyek is olcsón juthatnak egészségbiztosításhoz, akik egyéni szerződéskötés esetén egy vagyont fizetnének biztosítási díjként. A céges egészségbiztosítás az egészségi állapottól és a káros szokásoktól függetlenül azonos áron kínál szerződést minden dolgozónak.

Fontos azonban felmérni, hogy a munkavállalók közül kinek milyen szolgáltatásra van szüksége. Ha olyan csomagot kapnak, amit nem tudnak használni, akkor senki sem nyer. A munkavállaló nem lesz motiváltabb vagy kevésbé stresszes, a munkaadó pedig feleslegesen fizeti a biztosítási díjat és a magas adókat.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához