A fagylaltdekorálás veszélyei

Életmódorvoslás
2016. április 16. 10:11
Módosítva: 2016. május 13. 13:19

Egyre népszerűbb a fagylaltok kreatív dekorálása a pultokban, de nem szabad elfelejteni, hogy a fagylalt - összetétele miatt - kiváló táptalaj a mikroorganizmusoknak, ezért különös gondossággal kell óvni tisztaságát, és oda kell figyelni például a gyümölccsel, vagy virággal történő díszítéskor - hívja fel a forgalmazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye.

A NÉBIH szerint élelmiszerbiztonsági szempontból a látványpultokból adagolt fagylaltok díszítésére az ehető, előkészítést nem igénylő élelmiszer-díszek (csokoládé- és kekszdarabok, cukorka szóratok, marcipán figurák) használata javasolt. Ezek ehetőek, méretük alapján nem gátolják az adagolást, és a fagylaltba keveredett törmelékeik nem okozhatnak fulladás veszélyt, vagy kellemetlen meglepetést a fogyasztónak.

A fagylaltdekorálás veszélyei

A fagylaltdekorálás veszélyei

Forrás: MTI


A friss gyümölcsdekorációk már komolyabb figyelmet igényelnek, hisz ezeket alaposan meg kell mosni, esetenként hámozni is. A földieper például harsogó színei és lédús megjelenése miatt kedvelt dekoráció, de zöld szárával és a csészelevelekkel együtt - amelyek egyébként nem fogyaszthatók - már rosszul tisztítható, így talajbaktériumok kerülhetnek vele a fagylaltba - hívja fel a figyelmet a Nébih.

A hivatal hozzáfűzi: a sárgadinnye héján számos talajbaktérium található, amit hámozás nélkül nem lehet eltávolítani. A héjas citromról és narancsról pedig már köztudott, hogy penészedést gátlóval és viasszal kezeltek, ezért - a nem bio termékek - a fagylalttal közvetlen érintkezésre nem alkalmasak.

Élelmiszerbiztonsági szempontból szintén aggasztó a tégelyes fagylaltok élő virágokkal, friss növényekkel (például bodzavirág, rózsa, árvácska) és nem ehető növényi részekkel, levelekkel való díszítése. Ezek a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Dekorálás előtt azt is meg kell vizsgálni, hogy az "ehető" virág valóban ehető-e, vagy valamilyen méreganyagot tartalmaz, esetleg ismeretlen allergén forrásként "díszíti" a fagylaltot.

Előfordul az is, hogy olyan, a fagylalt ízét, fantázianevét idéző tárgyakat helyeznek közvetlenül a tégelyekbe, amelyek nem tisztítottak, vagy nem tisztíthatók megfelelően (például whiskys üveg, kókuszhéj, italos doboz), illetve felületükön az élelmiszerrel nem érintkezhető festék vagy lakkréteg van. Nem szabad elfelejteni, hogy a dekortárgyak, vagy törmelékeik nem csak szennyezhetik és fertőzhetik a fagylaltot, de baleset- és fulladásveszélyt is jelentenek.

A NÉBIH arra kéri a forgalmazókat, hogy a látvány helyett az élelmiszerbiztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# egészség

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk