Mindenki ezt nézi most!

Fogkrémtől a zsíroldóig: mire jó még a szódabikarbóna?

szódabikarbóna, felhasználás, használ, takarítás, ápolás

Hogyan, mire használhatjuk a házi tisztítószerek koronázatlan királyát, a szódabikarbónát? Fogkrémtől a zsíroldóig - íme néhány tipp, használati útmutatóval.

A szódabikarbóna vagyis a nátrium-hidrogénkarbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó só.. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. Ezt a tulajdonságát használhatjuk ki szépségápolás és tisztítás során.

A szennyeződések szinte minden formáját, szinte valamennyi létező helyről eltávolítja, a szódabikarbóna. Tedd próbára a hatékonyságát, és a természetre káros vegyszerek helyett, vess be egy valódi csodaszert a kosz ellen!

Hol hatásos?

Nevezhetnénk általános tisztítószernek is, hiszen egyszerre pótolja a zsíroldót, a vízkőtelenítőt és a fogkrémet is. A szódabikarbóna különböző, de könnyen elkészíthető receptjei által, saját magad keverheted ki az otthonod ragyogását garantáló szereket.

Tiszta tűzhely, takaros konyha? Szódabikarbóna!

Az erős maró hatású tisztítószerek ugyan megtisztítják a szennyeződött felületet, viszont belélegezve és a bőrünkkel érintkezve kevésbé ajánlott az alakmázásuk. A szódabikarbóna segít eltávolítani a mocskot, ha a természetes megoldások híve vagy.

A sütő tisztítása szódabikarbónával

A finom étkek otthonában gyorsan összegyűlik a kosz. A sütő oldalára és az aljára is kerülhet az ételekből a sütés során.

Így csináljuk: Szórjuk be a felületet szódabikarbónával, ha már teljesen kihűlt.Ezután néhány óránként permetezzünk vizet és tartsuk nedvesen a szert, egészen addig, míg teljesen ki nem szárad. Ha kész, ki lehet kaparni, majd még egyszer átmosni a sütő belsejét a következő használat előtt.

Friss lehelet szódabikarbónával

A kellemes lehelet a jó közérzet alapeleme. Ehhez sincs szükség a boltban kapható drága, színes löttyökre, mivel otthon, perecek alatt kikeverhető a hatásos szájvíz.

Így csináljuk: mindössze fél pohár vízbe, fél teáskanál szódabikarbónát kell elkeverni. Pár csepp borsmenta olajat hozzáadva, nem csak friss, de mentolos is lesz a lehelet.

Mit árul el egészségünkről a nyelvünk és a lepedék? Olvasson tovább!

Fogkrém szódabikarbónával

A szódabikarbóna kellemes leheletet biztosít, de emellett a lepedéket is eltávolítja.

Így csináljuk: egyszerűen meleg vízzel át kell mosni a fogkefe fejét, majd kevés szódabikarbónával megszórni, várjuk meg, míg felolvad és már jöhet is a dörzsölés. A szájvíz mintájára sűrűbb pasztát is készíthetünk, ez inkább ajánlott, mert biztos, hogy a szódabikarbóna felolvad és nem karistolja össze a fogzománcot.

Mindenre kiterjedő ápolás

Puha és selymes könyököt és sarkakat szeretnénk? Ez is lehetséges!

Így csináljuk: ha a szódabikarbónát meleg fürdővízbe szórjuk, majd fél órát áztatjuk benne az érintett területeket, akkor könnyebben el tudjuk távolítani a bőrkeményedéseket.

A tiszta ruha természetes útja

Az egész napos rohanás és munka nyomot hagy a ruhán. A szódabikarbónából készített paszta viszont még az olyan makacs foltokat is kiviszi, mint a beleszáradt étel, izzadtság, bor vagy vér.

Így csináljuk: a szódabikarbónát egy kevés meleg vízzel keverjük össze és kenjük a foltra. Ezután hagyjuk állni 1-2 órát, mielőtt a mosógépbe dobnánk a koszos ruhát. A ruha színtartósságáról persze előtte meg kell győződni és csak szigorúan a foltra szórni.

Még a gyomorpanaszokat is elűzi!

Az itt felsorolt néhány példa is mutatja, miért jó, ha mindig van a háznál egy adagnyi szódabikarbóna. Persze az sem árt, ha táskánk bugyraiba is teszünk belőle. Egyrészt elűzi a kiadós kajálás utáni kellemetlen leheletet, másrészt megszünteti a nehéz ételek miatti gyomorpanaszokat. Gyomorégésre, rendszeresen használni viszont nem ajánlott!

Forrás: EgészségKalauz