Ezeket látta már?

Ilyen vízben fürödjön este, ha le akarja hűteni magát a kánikulában

fürdés víz kánikula meleg lehűt

Valószínűleg ez az utolsó dolog, amelyre gondol, de a kutatások azt mutatják, hogy működik.

Bizonyára tudja, hogy harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tiszti főorvos. A kánikula még az egészségesek szervezetét is megviseli, melynek során rossz közérzet és kellemetlen tünetek léphetnek fel. Sokan ilyenkor minden praktikát bevetnek, hogy némi enyhüléshez jussanak - főleg este, a lefekvéskor, hiszen a megfelelő alváshoz elengedhetetlen az, hogy komfortosan érezzük magunkat. Lássuk, mit tanácsolnak a szakemberek, mit tegyünk este, hogy valamelyest felfrissüljünk és lehűtsük magunkat.

Ez a szokatlan trükk segíthet

A kánikulában ösztönösen fordulunk a hideg felé - legyen az frissítő, lédús, hűtött gyümölcs, jégkockákkal teli ital vagy hideg zuhany, a legtöbb embernek ezek jutnak eszébe akkor, ha le akarják hűteni magukat. De hogy mit tegyen lefekvés előtt? Engedje tele a kádját, méghozzá meleg vízzel és csobbanjon bele!

Valószínű ez az utolsó, ami az eszébe jutna, mikor odakint 30 C-fok feletti a hőmérséklet, ám valóban segít, melynek tudományos magyarázata is van.

- Azt tanácsoljuk, hogy vegyen egy forró fürdőt, hogy lehűljön a kánikula idején. Sokan drága ventilátorokat vagy fagyasztós párnákat vásárolnak, de az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy lehűtse magát az, ha vesz egy forró fürdőt - javasolja Dominic Lees-Bell, a Drench.co.uk munkatársa

A hideg zuhannyal vagy fürdéssel valójában az ellenkező hatást éri el. Bár először felfrissülhet, ám a test később megpróbálja szabályozni a maghőmérsékletet. Ennek eredménye az, hogy aztán még melegebbnek érzi majd magát.

- A forró fürdővel csökkenthetjük a testhőmérsékletünket, mivel ez stimulálja testünk hőszabályozó rendszerét. Ez fokozza a vérkeringést, valamint a testhő távozását és ezáltal csökken a testhőmérséklet.

Ez az optimális hőfok

A Texasi Egyetem kutatása meglepő eredményt hozott a kánikula idejére is:

A tanulmány szerint a fürdővíz optimális hőmérséklete 40 C-fok és 43 C-fok közötti. Azt is kimutatták, hogy az alvás minősége javul, ha a fürdést a lefekvés előtt egy-két órával – lehetőleg 90 perccel – időzíti. A kutatók szerint ezzel átlagosan 10 perccel hamarabb merülhet álomba.

További tippek fürdés/zuhanyzás után

  • ne dörzsölje a bőrét a törölközővel (sőt, egyesek azt ajánlják, hogy ne is törölközzön meg, hanem hagyja, hogy a testéről párologjon a víz)
  • ne a meleg, párás fürdőszobában öltözzön fel, hanem egy hűvösebb helyiségben
  • lehetőleg pamutból készült ágyneműhuzatot válasszon

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha szokott ilyet használni a szappanozáshoz, ne tegye! Az orvos elmondja, hogy miért

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kánikula

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához