Ezeket látta már?

Hányan is vagyunk a Földön???

2011.10.31. Módosítva: 2015.11.04.

Mindössze 12 évvel azután, hogy 1999-ben megérkezett bolygónk hatmilliárdomodik szülötte, az emberiség ebben a hónapban fogja ünnepelni a hétmilliárdomodik földlakót. A világ népessége továbbra is gyorsan nő, évente körülbelül 75 millióval többen születnek, mint ahányan meghalnak. A hétmilliárdos népesség viszont jelentős következményekkel fog járni. Ha pedig a világ népessége a 21. század folyamán nem stabilizálódik, keserves sors várhat az emberiségre.

A népességnövekedés súlyos terheket ró a már amúgy is környezeti katasztrófával küzdő bolygóra. Egyre bonyolultabb élelmiszerrel, fedéllel és energiával ellátni a hétmilliárd embert. A világ mezőgazdasági rendszerei amúgy is veszélyesen túlterheltek.

Hányan is vagyunk a Földön???

Az esőerdőket kiirtják az új termőföldek kialakítása kedvéért, az öntözéshez használt talajvíz kimerülőben van, a mezőgazdasági termelésből származó üvegház gázok jelentősen hozzájárulnak a globális éghajlatváltozáshoz, a növényvédőszerek mérgezik a vizeket, és számtalan faj került veszélybe élőhelyük elfoglalása vagy elpusztítása következtében.

A gazdasági problémák hasonlóan súlyosak. A népességnövekedés a világ legszegényebb országaiban a leggyorsabb, éppen ott, ahol az ökológiai helyzet a legtörékenyebb. A szegény társadalmakban többnyire magas a gyermekkori halandóság aránya, a lányok fiatalon férjhez mennek, a születésszabályozási módszerek pedig nem elérhetőek vagy megfizethetetlenek.

A szegény családokba születő hat-nyolc gyermek nagy része élethosszig tartó nyomorra van ítélve. Ezekben az országokban a kormány képtelen lépést tartani a szükségletekkel, nem tud elegendő iskolát, kórházat és infrastruktúrát fenntartani.

A hétmilliárdomodik ember születése tehát súlyos aggályokat vet fel. Hogyan lehet fenntartani a fejlődést egy ennyire túlzsúfolt bolygón?

Először is a mezőgazdaság, az energetika, az ipar, a közlekedés és az építőipar technikáinak gyökeres megváltoztatására lenne szükség, hogy a lehető legkisebb terhet rójuk a környezetünkre. A második kulcsfontosságú tényező a fenntartható fejlődés biztosításához a világ népességének stabilizálása.

Ez a gazdagabb és a közepes jövedelmű országokban már zajlik, itt a családok többsége egy vagy két gyermeket vállal. A szegényebb országokban pedig azáltal lehet önkéntes módon korlátozni a termékenységet, hogy a lányokat hosszabb ideig az iskolapadban tartanák, biztosítanák a gyermekek túlélését, és elérhetővé tennék az egész népességnek a modern családtervezés módszereit és a fogamzásgátlást.

Thomas Robert Malthus brit gondolkodó már két évszázaddal ez előtt arra figyelmeztetett, hogy a népesség túlzott növekedése korlátozhatja a gazdaság fejlődését. Ez a veszély még ma is leselkedik ránk, de ez inkább figyelmeztetés, mintsem elkerülhetetlen kimenetel.

Forrás: Medipress