Ezeket látta már?

Harkányi gyógyvíz: így derült ki a gyógyhatása

termálvíz, gyógyvíz, harkány, történet

A harkányi gyógyvizet egy helybéli monda szerint az ördög fakasztotta.

A terület különlegességét az adja, hogy a Harkány-siklósi-kistapolcai törésvonal mentén szokatlanul közel van a felszínhez a magas hőfokú termálvíz.

A reumás munkás története

Az 1800-as években a település környékén jelentős földterületei voltak a Batthyány családnak, akik egy mocsaras terület lecsapolásával szerettek volna újabb legelőket kialakítani. Ehhez csatornát kellett ásni, amivel napszámosokat bíztak meg. Az egyik napszámosnak – a nevét is tudni: Pogány János – nem nagyon volt kedvére ez a nehéz fizikai munka, különösen azért, mert rendszeresen kínlódott reumás panaszokkal. Sokszor fájt a lába, s jogosan félt attól, hogy a vizes talajon végezett munka csak rontani fog az állapotán. Nagy volt ezért a meglepetés, amikor a mocsárban végzett munka után elmúlt minden fájdalma.

A környéken hamar híre ment a víz gyógyhatásának, ezért egyre többen jártak a mocsár lecsapolása miatt kialakított csatornához, ahol a kénes vízben sikeresen kúrálták ki a legkülönfélébb panaszaikat. A földbirtokos meglátta az üzleti lehetőséget is a dologban, így 1825-től kezdve megkezdődött egy fürdő kiépítése. Fontos mérföldkövet jelentett 1866, amikor az artézi kútfúrás legnagyobb szakértőjének számító Zsigmondy Vilmos vezetésével újabb kutat fúrtak a területen.

Miért bizonyult annyira hatékonynak a harkányi gyógyvíz?

Az itt található víznek ugyanis magas a karbonil-szulfid tartalma, ami rendkívül könnyen és gyorsan szívódik fel a bőrön keresztül, valamint kénhidrogénné alakulva belélegezve is. A kénnek porcerősítő és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Szabó Gyuri bácsi gyógynövényei ízületi gyulladás, porckopás ellen - olvasson tovább!

Forrás: Fürdőgyógyászat

Forrás: Fürdőgyógyászat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához