Ezeket látta már?

Hőkimerülés és hőguta gyerekeknél: ezt teheti szülőként, hogy megelőzze

hőguta, ellen, gyerek, megelőzés

A gyerekeket is megviseli a hőség, elmondjuk, mire figyeljen, hogy megelőzze a bajt!

Egy, az Egyesült Államokban készült országos tanulmányban kimutatták, hogy a késő tavaszi és nyári emelkedett hőmérséklet miatt megnő az orvosi ügyeleti látogatások száma a gyermekek körében. A melegebb időszakokban a hőség okozta tünetek (pl. hőkimerülés, hőguta) a sürgősségi osztályokon tett látogatások közel egyharmadát tették ki. Ez rámutat arra, hogy a gyermekek is fokozott veszélynek vannak kitéve az egyre hosszabb forró nyári időszakokban.

A kutatást azért készítették, mert a szélsőséges hőség egészségügyi hatásai jól dokumentáltak a felnőttek körében, de a gyermekeket érintő kockázatok nem voltak alaposan meghatározva. Egy másik tanulmányban a közegészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a gyermekek a felnőtteknél fogékonyabbak a hőség okozta egészségügyi problémákra – főleg, ha a sportolnak, ha légkondicionáló nélküli házban élnek, vagy ha egy parkoló autóban várakoznak.

A bajt meg lehet előzni

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a hőguta elkerülésének leghatékonyabb módja a bőséges vízfogyasztás, a szabadban való tartózkodás kerülése a déli és délutáni forró órákban, valamint a testmozgáshoz való alkalmazkodás biztosítása. Utóbbi esetben érdemes egy-két héten keresztül fokozatosan növelni az intenzitást, hogy a gyermekek szervezete hozzá tudjon szokni a meleghez.

Ha megtörténik a baj

Ha hőkimerülés vagy hőguta tüneteit észleljük egy gyermeken, a szakemberek szerint a gyermeket hűvös helyre kell vinni; hűs folyadékot kell adni neki; és az izzadt ruhadarabokat el kell róla távolítani. A serdülőknél a hűtőfürdő a leghatékonyabb módszer, a fiatalabb gyermekeket pedig hideg, nedves törölközőbe lehet csavarni, vagy langyos vízzel permetezni és ventilátor elé helyezni.

Hazánkban is egyre többen félnek a hőségtől

Váradi György, a Fisher Klíma lakossági klímaszakértője szerint a nyári időszakban a vásárlókat egyre inkább a hőség elleni védekezés motiválja légkondicionálók beszerzésére, mintsem a kényelem. „Míg ősszel és télen az energiatakarékos fűtési megoldás miatt vesznek klímát az emberek, a vásárlói visszajelzések szerint nyáron nemcsak a kényelmes környezet biztosítása, hanem a hőség elleni védekezés miatt vásárolnak ilyen berendezést” – tette hozzá a szakember.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Folyadékpótlás ételekkel: ezek a fogások kifejezetten jót tesznek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

folyadék

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához