Ezeket látta már?

Forró nyári napok, hőségriadó - így védekezzen hatékonyan a kánikula ellen!

hőségriadó hőségriasztás kánikula ellen

Jelenleg a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Magyarországon 2005-ben vezették be a hőségriasztás előrejelző és figyelmeztető rendszerét azzal a céllal, hogy időben tájékoztassa a lakosságot a hőmérséklet-emelkedésről, felkészítse az egészségügyi ellátórendszert a várhatóan megnövekedő feladatokra, valamint felhívja az önkormányzatok, a védelmi igazgatás és az együttműködő szervezetek figyelmét a szükséges intézkedések megtételére.

Melyek a hőségriadó fokozatai?

A hőségriasztást, annak fokozatát, valamint az érvénybe lépés időpontját és várható időtartamát az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az országos tisztifőorvos határozza meg és hirdeti ki jogszabályi felhatalmazás alapján. Az előrejelzési adatok változása alapján sor kerülhet hosszabbításra vagy a fokozat módosítására.

A hőséggel kapcsolatban az országos tisztifőorvos az alábbi fokozatokat adhatja ki:

  • 2. fok: ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25°C-ot.
  • 3. fok: ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27°C-ot.

Ilyen intézkedéseket tesznek hőségriadó esetén

Alaphelyzetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelemmel kíséri az időjárás alakulását, és a fokozat emelésének szükségessége esetén az országos tisztifőorvos számára jelentést és javaslatokat tesz.

A 2. fokozatú riasztás esetén az egészségügyi ellátórendszer riasztása mellett tájékoztatják a lakosságot, az önkormányzatokat és az együttműködő szervezeteket a szükséges lépésekről.

A 3. fokozatú riasztás esetén rendkívüli intézkedések is szükségessé válhatnak. Ebben a fokozatban nincs meghatározva középhőmérsékleti felső korlát, így a környezet-egészségügyi kockázat súlyossága változó lehet. Az egészségügyi hatások mellett működési zavarok is előfordulhatnak például az elektromos ellátórendszerben, a vízellátásban és a közlekedésben.

A hőségriasztás kiadása után az önkormányzatok aktiválják a települési hőségtervet, értesítik a riasztási láncban szereplő személyeket, és szükséges intézkedéseket tesznek a szociális ellátóintézményekben, a házi gondozó szolgálatoknál, a köznevelési és egészségügyi intézményekben, valamint a szabadtéri rendezvényeken. Biztosítják az ivóvíz elérhetőségét és a portalanítást a köztereken, valamint az áramszolgáltatás zavartalanságát.

Így védekezzünk hőségriadó esetén

A klímaváltozás következtében nyaranta új, az emberi egészséget veszélyeztető kockázatokkal kell szembenézni, amelyek ellen megfelelő tájékozódással és felkészüléssel lehet védekezni.

Egyéni védelem

Kánikulában a megfelelő folyadékfogyasztással, étkezéssel, öltözködéssel, árnyékolással, szellőztetéssel, a szokásos napirend megváltoztatásával és több pihenéssel védekezhet a káros hatások ellen. Szellőztesse át a lakást hajnalban, amikor a legalacsonyabb a napi hőmérséklet, majd árnyékolja a lakást. Érdemes a napi teendőket (bevásárlás, főzés, takarítás) kora reggel elvégezni, a hőmérséklet emelkedésével pedig a szokásosnál többet pihenni. Naponta több langyos fürdő is segít elviselni a hosszan tartó meleget.

Ha rendelkezésre áll légkondicionáló berendezés, azzal a külső hőmérséklethez képest csak néhány fokkal hűtse le a helyiséget, ahol tartózkodik. A nagyobb hőmérséklet-különbség ugyanis megterhelő a szervezet számára. Ha nincs légkondicionáló berendezése, naponta néhány órát töltsön hűtött középületekben (bevásárlóközpontot, intézmények).

A szobák elsötétítése is régi trükk a hőség ellen, hiszen a közvetlen napfény csak még jobban felmelegíti az otthonunkat. Eresszük le a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket. Csökkentsük a levegőbe jutó hő mennyiségét is! Nem a kánikula az ideális alkalom a sütő bekapcsolására, a hideg ételek, saláták általában jobban is esnek és nem kell annyi időt a konyhában töltenünk az elkészítésükkel. Azonban a mosó-, mosogató- és különösen a szárítógép is rengeteg hőt termelhet.

A hosszan tartó hőség kiszáradást, napszúrást, ájulást és az elektrolit-háztartás felborulását idézheti elő. Hőségriasztás idején különösen fontos a bőséges folyadékbevitel, hogy megelőzzük a veszélyes mértékű vérnyomásesést és a súlyos, sokkos állapotot. A túl forró és párás környezetben hosszabb ideig történő tartózkodás hőgutát is okozhat, ami a hősérülések legsúlyosabb formája.

A nyári hónapokban fontos a bőr védelme is, mivel a napégés hosszú távon bőrdaganatok kialakulásához vezethet. Az UV-sugárzás hosszú távon károsíthatja a bőrt, növelve a melanoma kockázatát. A közvetlen napfény kerülése, védőruházat viselése és fényvédők használata révén csökkenthető a napallergia kialakulásának kockázata is. Szabadtéri programok előtt érdemes tájékozódni az UV-sugárzás várható mértékéről.

Dolgozók védelme

A napokig, olykor akár hetekig is tartó hőség idején fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségkárosodásának megelőzésére, különösen a szabadtéren, tűző napon végzett fizikai munkák esetén (pl. útépítés, aszfaltozás, mezőgazdasági tevékenységek). A folyadékveszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű (14-16°C-os) ivóvizet kell biztosítani a dolgozók számára.

Ügyelni kell arra, hogy a hőség és a napsugárzás szempontjából kritikusnak tekinthető napszakban (11-15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka. Ahol lehetséges, árnyékolni kell a szabadtéri munkaterületet. Szükség esetén át kell ütemezni a munka-pihenési rendet, valamint gyakoribb és hosszabb pihenőidőket kell beiktatni.

Ételbiztonság

A globális felmelegedés miatt növekszik az élelmiszer-biztonsági veszélyek jelentősége. Nyáron különösen fontos az élelmiszer-higiéniai szabályok betartása és a személyes higiénia.

Tudatosságra van szükség a bevásárlás, az élelmiszerek szállítása, tárolása és feldolgozása, a maradékok tárolása és újrafeldolgozása során, és szem előtt kell tartani az élelmiszerhigiéniai szabályok betartását.

Háziállatok védelme

A tartós meleg az állatok szervezetét is megviseli. Fontos a megfelelő körülmények biztosítása számukra: folyamatos ivóvízellátás, hűtés, árnyékos helyek biztosítása és a zárt helyiségek szellőztetése.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így kerülheti el a napszúrást a kánikulában

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hőség

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához