Ezeket látta már?

Ne szenvedjen a hőségben! Így hűtheti le a lakást légkondi nélkül, egyszerűen

klíma, kánikula, nyár, hőség

Nem mindenkinek van lehetősége, vagy nem mindenki szeretné légkondicionálóval hűvösebbé tenni az otthonát a nagy melegben. Nekik adunk néhány praktikus tippet.

A hirtelen jött kánikula a legtöbb embert megviseli, és olyanok is vannak, akikre kifejezetten veszélyes lehet a nagy meleg. Ráadásul ilyenkor nehezebben megy a munka, alig tudunk aludni, és még a legkisebb, leghétköznapibb feladatokat is kimerítőbbnek érezhetjük a szokásosnál.

Veszélyes kánikula

A kánikula ráadásul különösen veszélyes lehet a szívbetegekre, az idősebbekre vagy a kisgyerekekre. A tűző napon még rosszabb a helyzet, jelentősen megnőhet például a hőguta, a napszúrást vagy a hőkimerülés rizikója, ezért, aki teheti, a szobában hűsöl. A hivatalos ajánlás szerint is érdemes légkondicionált helyiségekben tölteni a legmelegebb órákat, de nem maradhatunk egész nap egy bevásárlóközpontban. Sajnos, hazánkban még egyáltalán nem olyan elterjedt az otthoni légkondicionálók használata, sokan ódzkodnak ezektől az eszközöktől, arról nem is beszélve, hogy alkalmazásuk sokszor költséges és a környezetünknek sem tesz jót.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nemcsak önmagában a meleg miatt érezzük magunkat rosszul, de a páratartalom is hozzájárul ahhoz, hogy kínlódunk a kánikulában. A szervezetünk ugyanis az izzadás segítségével hűti magát, ám ha magasabb a páratartalom, akkor az izzadtságcseppek sem tudnak elpárologni, vagyis még inkább melegünk lesz. Az otthonunk hűtésénél tehát nemcsak az a cél, hogy hidegebbet csináljunk, hanem az is, hogy a túlpárásodást megakadályozzuk, a levegőt kellően szárazon tartsuk.

Praktikák otthonra

Az egyik legjobb módszer az otthonunk hűtésére az alapos szellőztetés, pontosabban a kereszthuzat. A keresztbe mozgó levegő ugyanis segít kicserélni a meleg és állott levegőt, így nemcsak hűvösebbnek, de frissebbnek is érezzük azt. A természetes huzat mellett elektromos ventilátorokat is használhatunk. A ventilátor alapvetően nem hűti le a levegőt, de segít megmozgatni azt, így a páratartalomra is hatással van.

A ventilátorból áradó intenzív levegő a bőrünkről is segít eltávolítani az izzadtságot, ezért azonnali enyhülést nyújthat. Lehet, hogy logikátlannak tűnik az ablakok közelébe tenni a ventilátort, de azért célszerű mégis ez a helyzet, mert így még könnyebben távolíthatjuk el az otthonunkból a meleg és párás levegőt. A legelviselhetetlenebb napokon akár egy párátlanító készülék is jó szolgálatot tehet.

A szobák elsötétítése is régi trükk a hőség ellen, hiszen a közvetlen napfény csak még jobban felmelegíti az otthonunkat. Eresszük le a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket. A szobanövények nemcsak otthonosabbá teszik a lakást, de a hőszabályozásban is nagy szerepet játszhatnak. Bizonyos növények - általában azok, amelyek kevésbé vízigényesek, nem kell őket nagyon gyakran locsolni - a környezet páratartalmát is felhasználják, a szárazabb levegő pedig elviselhetőbbé teszi a hőséget. Tegyük ezeket a növényeket az ablakpárkányra, vagy annak közelébe, így ugyanis némi árnyékot is nyújtanak.

Csökkentsük a levegőbe jutó hő mennyiségét is! Nem a kánikula az ideális alkalom a sütő bekapcsolására, a hideg ételek, saláták általában jobban is esnek és nem kell annyi időt a konyhában töltenünk az elkészítésükkel. Azonban a mosó-, mosogató- és különösen a szárítógép is rengeteg hőt termelhet.

Azt se felejtsük el, hogy a meleg levegő felfelé száll, vagyis az emeleten, tetőtérben általában még nehezebben elviselhető a kánikula. Ha kétszintes házban élünk, ideiglenesen leköltözhetünk az alsóbb szintre is.

A túl meleg és a túl hideg hálószoba is megzavarhatja az alvást

  • Túl meleg hálószoba – nyugtalan alváshoz vezethet, ha a hálószoba hőmérséklete meghaladja az optimális értéket. A nyugtalan alvást az alvás ún. REM-fázis (rapid-eye movement, gyors szemmozgással jellemezhető alvási szakasz) csökkenése okozza.
  • Túl hideg hálószoba – a hideg általában nem befolyásolja annyira az alvásciklust, mint a meleg, viszont az elalvást megnehezítheti.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Klíma kisgyerek mellett: így használja a légkondit, hogy ne legyen baj

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hőség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához