Ezeket látta már?

Aki később szül, intelligensebb lesz a gyereke?

intelligencia gyerek édesanya öröklés genetika terhesség IQ

Nem ennyire egyszerű a képlet! Bonyolult kérdés, hogy a gyerekek intelligenciája - hogyan emelhető és mitől függ?

Egy ideig tartotta magát az elképzelés, hogy az intelligenciánkat az édesanyától örököljük, de azért érdemes tisztázni azt, hogy ez így erős csúsztatás. Azzal is sokan érvelnek, hogy az idősebb anyák gyermekei intelligensebbek. De vajon megéri az időt kockáztatva gyermeket vállalni pusztán egy feltételezésért? A kérdésben dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mitől függ az intelligencia?

Tudjuk, hogy az intelligencia részben örökölt, részben pedig “szerzett” tulajdonság, azaz annak alakulásába a környezeti tényezők és az egyéni eltérések is erősen beleszólnak. Az is igaz, hogy az intelligencia öröklésébe az X kromoszóma szól bele, amiből a nőknek kettő is van, innen pedig egyenesen következhetne, hogy az anya örökíti tovább ezt a tulajdonságot.

Ez azonban így erős csúsztatás lenne. Az öröklés ugyanis egy ennél lényegesen összetettebb dolog, amiben ilyen egyértelmű kijelentést tenni ennyire kevés információ alapján nem megalapozott. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy mekkora léptékben szól bele az intelligencia alakulásába a környezet, a tanulás, a minket körülvevő világ.

Számít az édesanya kora

Tanulmányok igazolták, hogy a 30-as éveikben szülő nők gyermekei bár nem sokkal, de magasabb intelligenciahányadossal rendelkeztek, mint a fiatalabb anyukák gyermekei. Azonban a vizsgálat ebben az esetben is egyetlen aspektust vesz figyelembe, a környezeti hatások ebben sem szerepelhetnek, ami hiba, hiszen nagyjából 50%-os arányban ezen is múlik az intelligenciaszint alakulása.

Azonban az anya kora más problémákat vet fel. Egyrészt erősen csökken a sikeres terhesség kialakulásának esélye már 30 éves kor felett is. Tény, hogy a szülési idő egyre inkább kitolódik, hiszen a nők érvényesülése is egyre fontosabbá válik, ehhez pedig idő kell. Az idősebb anyukáknál nő a genetikai problémák kialakulásának kockázata, illetve sajnos a szervezetüket érő külső hatások miatt annak normál működésében bekövetkező eltolódások is egyre gyakrabban jelentkezhetnek – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A várandósság esélyeinek javítására, illetve a nyugodt babavárás érdekében ma már egyre több szakember javasolja a várandósvitaminok szedését, de még a WHO is a tápanyagpótlás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ehhez nagyon jó eszköz lehet egy jól megválasztott várandósvitamin, mely nem csak komplex, azaz sok összetevős, hanem a benne lévő anyagok szerves, biológiailag aktív formában vannak jelen. Ezzel ugyanis a hasznosulásuk akár 80%-kal is javul.

Mindemellett kiemelt jelentőségű, hogy a készítmény kövesse az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is! A felkészülési időszak és az első trimeszter tápanyagigénye azonos, a második trimeszteré ettől már eltér, valamint az előzőektől szintén eltérő igényekkel rendelkezik a harmadik trimeszter illetve a szoptatás által képzett egység.

Hogyan lehet intelligens a gyerekem?

A kérdés nagyon jó! Mivel a genetikára nincsen ráhatásunk, így maradnak a környezeti tényezők. A megfelelő iskolák, az érzékeny nevelés, a játék, a megélt, átélt gyermekkor mind nagyon fontos összetevői a fejlődésnek.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magas intelligencia nem feltétlen jelent sikert is. Einstein IQ hányadosa ugyan magas volt, de nála jóval magasabb IQ-val rendelkező emberek is éltek és élnek ma is, akik egyszerű munkát végezve, saját boldogságukra koncentrálva töltik napjaikat. Egy teljesen átlagos intelligenciával élő ember is lehet kiemelkedően sikeres, hiszen a siker messze nem csak az IQ függvénye.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tápanyahiányos állapotok és meddőség: mi köze a kettőnek egymáshoz?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

várandóság

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához