Ezeket látta már?

Ismerd meg önmagad!

2010.09.19. Módosítva: 2015.11.04.

Nagyobb egy meghatározott agyterülete azoknak az embereknek, akik különösen hajlanak az önmegfigyelésre - állapították meg brit kutatók, akik eredményeiket a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában tették közzé. Az emberi tudatosság hátterében álló biológia megismerésének fontos állomása az a felismerés, melyet Stephen Fleming vezetésével tettek a University College London kutatói. Fleming szerint önmagunk tudata idegrendszeri alapjainak megismerése segíthet javítani az önmegfigyelési képességet olyan embereknél, mint a skizofréniával élők, akik nincsenek tudatában állapotuknak, ezért nem szedik gyógyszereiket.

Az önelemzés képességét, a módot ahogy gondolkodásunkról gondolkodunk, igen nehéz tanulmányozni. A brit kutatócsoport által erre kidolgozott eljárásban összehasonlították a résztvevők önbizalmát döntésük helyességéről azzal, hogy valójában mennyire volt helytálló döntésük.

Ismerd meg önmagad!

A 32 önkéntesnek a számítógép képernyőjén megjelent mintázatokról kellett eldöntenie, melyik világosabb kicsit a többinél. Mivel vannak olyan emberek, akik jobb megfigyelők, a számítógép a feladat nehézségét minden egyes egyénhez hozzáigazította, hogy mindenki számára nagyjából azonos bonyolultságú legyen. A döntés után azt is megkérdezték az önkéntesektől, mennyire biztosak válaszuk helyességében.

A jobb önelemzési képességgel bíró emberek biztosabbak voltak magukban, ám egyúttal nagyobb eséllyel vizsgálták felül döntésüket, amikor tévedtek. A döntésüket túlzott önbizalomból helyesnek tartóknál ez a felülvizsgálat ritkább volt.

Az agyi szkennelés azt mutatta, hogy a résztvevők önmegfigyelési képességének mértéke szoros kapcsolatban volt a prefrontális kéreg szemek mögött elhelyezkedő bizonyos területének nagyságával.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához