Ezeket látta már?

Kérésünk: levélbeküldőknek az Orvos válaszol rovatba

2014.01.27. Módosítva: 2016.11.28.

Tisztelt Levélírók!

Kérésünk: levélbeküldőknek az Orvos válaszol rovatba

Naponta komoly mennyiségű levél, kérdés érkezik hozzánk az Orvos válaszol rovatba. Legjobb tudásunk szerint igyekszünk ezeket néhány napon belül megválaszolni.

A kérdések meglehetős aggodalomról tesznek tanúbizonyságot, ami természetes és érthető. Mindenki mindent megtenne saját maga és szerettei egészségéért, a betegségek lehetséges megelőzéséért.

Munkánkat, a válaszadások pontosságát azonban nagyon megkönnyítené ha a beküldött kérdések pontosabb és részletesebb betegadatokat tartalmaznának.

Nyilvánvalóan nem az illetőre vagyunk kíváncsiak, és mindig megőrizzük a betegek anonimitását, azokban az esetekben főként, ha oldalunkra is kihelyezzük az érdekesebb, fontosabb kérdéseket és válaszokat, amelyekből mások is okulhatnak.

Vannak azonban olyan adatok, amelyek ismerete nélkül nemhogy tanácsot, javaslatot nem tudunk adni, de gyakorlatilag sötétben keresgélünk csak...

Lássuk, melyek azok a minimálisan beküldendő adatok, amelyek alapján - látatlanban és vizsgálatok nélkül - is lehet egy körülbelüli képet alkotni valakiről, aki nagyon szeretné megtudni, hogy:

1. mi lehet a baja, betegsége

2. merre induljon el adott tünetekkel, milyen szakorvos/okat keressen fel

3. milyen kezelésre lenne szüksége

4. milyen életmódi tanácsot tudnánk adni számára

Így tehát kérjük, hogy beküldésre szánt kérdéseikben az alábbi adatokat (adatszerűen, vagy szövegesen) tüntessék fel, hogy mindenkinek érdemben tudjunk válaszolni:

- nem,

- életkor,

- jelenlegi betegség, vagy fontosabb tünetek, panaszok,

- korábbi fontosabb betegségek és műtétek,

- a jelenleg szedett gyógyszerek megnevezése, esetleg adagolása.

Természetesen itt is, mint az oldalon található nyilatkozatban, hangsúlyozzuk, hogy az itt elhangzó, Önöknek megküldésre kerülő válaszok legfeljebb tanácsként, javaslatként értelmezhetőek, és semmilyen tekintetben nem helyettesítik az orvos "élő" diagnosztikus és kezeléssel kapcsolatos tevékenységét, egyben felelősségét és kompetenciáját sem.

Köszönettel, a szerkesztők

Forrás: EgészségKalauz