Ezeket látta már?

Helyes klímahasználat: így kerülheti el a nyári megfázást

klíma, légkondi, használat, megfázás, nátha

Amennyire hasznos, annyira káros is lehet a légkondicionáló használata. Most adunk pár tippet, mire érdemes figyelni, ha bekapcsoljuk a hűsítő berendezést.

A nyár már Magyarországon is lassan olyan, mint a mediterrán térségben, és az extrém hőséget sokszor csak klímával tudjuk elviselni a lakásban, a munkahelyükön vagy az autóban. Nincs is kellemesebb érzés, mint amikor egy forró nyári napon belépünk egy klimatizált helyiségbe, és megérint minket a hűs mesterséges szellő. Ugyanakkor a klíma használatára is érvényes a mondás: „jóból is megárt a sok”. A keszthelyi Sirius Hotel szakértője ellát minket néhány jó tanáccsal, hogy ne fázzunk rá a légkondizásra.

1. Rendszeresen tisztítsuk!

Rendszeres időközönként – legalább évente egyszer – tisztítsuk ki a klímaberendezésünket. A nem megfelelően karbantartott légkondi influenzához hasonló tüneteket is okozhat, de akár komolyan is megbetegítheti a tüdőt. A fertőtlenítést bízhatjuk szakemberre, de elvégezhetjük mi magunk is. Létezik már klímatisztító spray, hab és folyadék is, csak rajtunk múlik, melyiket használjuk. Ha pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük klímakarbantartók segítségét.

2. Ne essünk túlzásba!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túlhűtik a szobát vagy a kocsi utasterét. A Sirius szakértője hangsúlyozza: fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest maximum 8-10 fokkal lehet hidegebb a klimatizált helyiségben vagy autóban. Ennél nagyobb hőmérsékleti különbség károsan hathat a szervezetünkre, könnyen megfázhatunk.

A túl hűvös szoba vagy kocsi komoly stresszhatásnak teszi ki a testünket: a kinti meleg után a hőelvezetést végző, kitágult erek hirtelen összehúzódnak a hideg hatására, emiatt romlik a vérkeringésünk, sőt ízületi panaszok is jelentkezhetnek. 21 fok alá pedig akkor se állítsuk a hőfokot, ha ez még beleesik a fent említett tartományba. Ez alól kivétel lehet, amikor alszunk, hiszen éjjel a test is lehűl. A Sirius szakértője szerint 17-19 fok az ideális a minőségi alváshoz.

3. Szellőztessünk!

A Sirius Hotel szakértője azt javasolja, hogy akármekkora kánikula is van kint, rendszeresen szellőztessünk, hiszen a klíma a szoba belső levegőjét keringteti, így egy idő után elhasználódik, az oxigénszint megcsappan, ami nem tesz jót a koncentrációnak, a fejünk is megfájdulhat tőle. A baktériumoknak és vírusoknak is kedvez egy állott levegőjű helyiség, így már csak ezek elkerülése miatt is ajánlott a rendszeres ablaknyitás, főleg, ha többen is vagyunk a szobában.

4. Ne irányítsuk közvetlenül magunkra!

Jobb, ha a hűvös fuvallat nem direkt ér minket, próbáljunk úgy helyezkedni, hogy a berendezés által kibocsájtott hideg ne a hátunkra, fejünkre jöjjön közvetlenül. Akár reumás panaszok is jelentkezhetnek a hideg levegőnek kitett testrészünkben.

5. Védjük a szemünket!

A légkondicionáló köztudottan káros lehet a szemünkre, ha nem vigyázunk eléggé. A klímás helyiségekben száraz a levegő, ami nem tesz jót a szemünknek, különösen, ha monitor előtt ülve töltjük a napjainkat. A képernyőt nézve kevesebbet pislogunk, ami szintén elősegítheti a szemszárazságot, tetézve a légkondi hatását. Érdemes lehet műkönnyet használnunk, amiből lehetőleg olyat válasszunk, ami a nedvesítés mellett regenerálja is a szem felszínét, és hatása hosszan tart. Ha kontaktlencsét hordunk, a nyári hónapokra esetleg érdemes lehet szemüvegre váltanunk, hogy ezzel is kíméljük a szemünket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nátha

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához