Ezeket látta már?

Kiderült, mennyire szennyezettek a kórházi vécék! Ezért csukjuk le a tetőt

kórház vécé szennyezés kórokozó kézmosás

Megdöbbentő a vizsgálat eredménye.

Egy konferencián mutatták be a több éven át tartó vizsgálat eredményeit, amely 29 európai országban zajlott. Alapvetően mindenütt igen sok, köztük számos multirezisztens kórokozót tudtak kimutatni, de jelentősen többet a férfi vécékből, a legtöbbet pedig a mozgássérülteknek fenntartott, illetve uniszex vécékből – írja a National Geographic.

A kutatás megerősítette, hogy a tető lecsukása (otthon is) és az alapos kézmosás kulcsfontosságú a kórokozók terjedésének megelőzésében. A felmérést évekkel ezelőtt indították, amikor a kutatók rájöttek, hogy a nők nagyobb valószínűséggel mosnak kezet vécéhasználat után, mint a férfiak. A fő tanulság az volt, hogy azért terjedtek szét a kórokozók a mosdókban, mert a tetőt nem csukták le a vízöblítés során. Ezáltal rengeteg kórokozó terjedt a levegőbe, és tapadt különböző felületekre, akár a plafonra is.

„Az eredményeink alátámasztják azt a közkeletű nézetet, hogy a nők általában tisztábbak, mivel őket a kosz látványa és az undor cselekvésre ösztönzi, míg a férfiak vagy nem veszik észre a piszkos környezetet, vagy nem érdekli őket. A nők nagyobb valószínűséggel hagynak maguk után tiszta mosdót, míg a férfiak úgy távoznak, hogy valaki majd takarít utánuk” – magyarázta Stephane Dancer professzor, aki a vizsgálatok résztvevőjeként a konferencián ismertette a kutatás eredményét.

Így kerülnek az apró vízcseppek a levegőbe

Ezért is fontos a kézmosás

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a betegek részére fenntartott mosdókat gyakrabban kellene takarítani, mint a személyzetét, és minden vécének legyen lecsukható teteje. A vizsgált vécéken nem volt ablak, ami segíthetne az aeroszollá vált mikrobák szellőztetésében. A kutatás során a mintavételezéseket mindig a takarítás utáni negyedik órában végezték, és minden kórházban 480 mintát gyűjtöttek a kézzel érinthető felületekről, valamint a falról, ajtóról és padlóról. A kutatók megállapították, hogy számos kórokozó, például az Escherichia coli, a Stenotrophomonas maltophilia és a Klebsiella pneumoniae jelen volt a mosdók magasabb pontjain, szellőzőin és plafonján is. A férfi mosdókban nyolcszor több mikrobát találtak a kézzel érintett felületeken, mint a női mosdókban, valószínűleg azért, mert a nők gyakrabban mosnak kezet. A gyógyszerre rezisztens kórokozók többsége magasan lévő felületeken és a padlón volt megtalálható, viszont a kézzel érintett felületeken ritkábban, ami arra utal, hogy főként a levegőben terjednek.

A kutatók összefoglalóan ezeket tanácsolják:

  • öblítés előtt csukjuk le a vécé fedelét;
  • vécé használat után alaposan mossuk meg a kezünket, és szárítsuk is meg;
  • ha tehetjük, nyissunk ablakot mielőtt használnánk a mosdót (nem csak a szagok miatt).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pár másodperc után még megehető a földre esett étel?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

takarítás

Forrás: National Geographic
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához