Ezeket látta már?

Hogyan kommunikálnak velünk a macskák? Így tudhatja meg, mit akar a cicája

macska viselkedése cica társállat kisállatok egészsége

A macskák egyértelműen jelzik mit szeretnének, csak mi nem mindig értjük őket.

Az ember-macska kapcsolat megértésének központi kulcsaként az elmúlt évtizedekben felkeltette a tudósok figyelmét az a kérdés, hogy az emberek hogyan dekódolják macskáik viselkedését. Francia kutatók videók segítségével tanulmányozták, hogy az emberek képesek-e azonosítani a macskák kommunikatív információit unimodális (vizuális vagy vokális) és bimodális (vizuális és vokális) jelek segítségével. A tanulmányról az Applied Animal Behaviour Science szakfolyóiratban számoltak be.

Hogyan zajlottak a vizsgálatok?

A macskákról készült videókat közösségi médiahirdetéseken keresztül gyűjtötték össze. Az embereket arra kérték, hogy küldjenek videókat macskáikról, ahol vizuális és hangi jeleket is magában foglaló viselkedést mutatnak.

A 63 összegyűjtött videóból 30-at választottak ki, amelyeket 5 kategóriába soroltak:

  1. Elégedettség (boldogság állapota),
  2. Elégedetlenség (boldogtalanság),
  3. Kérés (élelmet vagy figyelmet),
  4. Ragadozó viselkedés (pl. amikor egy madár vagy rovar felkelti a figyelmüket)
  5. Agonisztikus viselkedés (fenyegetéssel vagy agresszióval kapcsolatos viselkedés)

A klipeket csak vokálisan, csak vizuálisan vagy bimodálisként (vizuális és vokális jelek) mutatták be. A bimodális kifejezést mutató videoklipek kapták a legmagasabb pontszámot (a helyes értékelések 91,8%-a) a csak vizuálishoz (87,3%) és a csak vokálishoz (72,2%) képest. Minden módot figyelembe véve az elégedettség adta a legmagasabb azonosítási pontszámot (90,1% helyes), ezt követte a kérés (87,2%), majd a ragadozó viselkedés (86,3%). Az elégedetlenség volt a legnehezebben azonosítható magatartás (71,6%). Végül minden viselkedési kategória és módozat esetében az állatokkal dolgozó szakemberek magasabb pontszámot értek el, mint a laikusok.

A résztvevők száma 630 fő volt, 464 laikus és 166 állatvédő szakember (állatorvosok, etológusok, állatviseleti szakemberek, állatorvos-hallgatók vagy etológia szakos hallgatók, hivatásos állatgondozók stb.).

Miért fontos ez a kutatás?

Az ember és macska közötti kommunikációs jelek pontos dekódolása központi szerepet játszik a harmonikus ember-macska együttélésben. Mivel a felnőtt macskák elsősorban nyávogással kommunikálnak az emberrel, a vokális csatorna a leghatékonyabb eszköz a kommunikációban. Ebben a tanulmányban azt vizsgálták, hogy az emberek hogyan érzékelik, mennyire pontosan értik a macskák viselkedését. Arról számoltak be a kutatók, hogy a résztvevők legkevésbé a macskák elégedetlenségét kifejező viselkedést ismerték fel. Ezek az eredmények a macskák jólétének előmozdítására és az ember-macska kapcsolat erősítésére alkalmazhatók.

A kutatók két fő ajánlást emelnek ki a macskatulajdonosok és gondozók számára:

  1. ajánlás: vegyük figyelembe a vizuális és a hangjelzések kombinációját a macska érzelmi állapotának pontosabb megértéséhez.
  2. ajánlás: figyeljünk arra, hogy mikor elégedetlenek a macskáink. Az elégedetlenséget volt a legnehezebb helyesen azonosítani, mégis ez az egyik legfontosabb kategória a macskák jólétének értékeléséhez.

A tudományos vizsgálatok a macskatartók számára segítséget nyújthatnak abban, hogy jobban megismerjék kedvencük jelzéseit, ezáltal boldogabb életet biztosíthatnak állatainknak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Minket is levadásznak a cicák? Ezek a leggyakoribb okok, ami miatt megharaphat a macskánk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: sciencedirect
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához