Ezeket látta már?

Még az ág is húzza: gyorsabban öregedő szegények?

Egy friss skót tanulmány kimutatta, hogy a szegények azért öregszenek és halnak meg hamarabb jómódú kortársaiknál, mert rövidebbek a bennük található telomerek.

A telomerek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid szakaszok, melyet a tudósok már korábban összefüggésbe hoztak az ember élettartamával. "Felismertük, hogy a rövidebb telomerrel született emberek rövidebb ideig élnek" – számolt be róla Dr. Maria Blasco, a madridi Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ munkatársa, aki korábban létre is hozott egy tesztet, amivel az emberek telomerjét lehet megmérni.

Még az ág is húzza: gyorsabban öregedő szegények?

A mostani tanulmányban a Glasgow Egyetem kutatói 382 helyi lakos telomerjét hasonlították össze tíz éven keresztül, és megfigyelték, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek ez idő alatt nagyobb mértékben rövidült a telomerjük, mint a gazdagabbaknak. Hasonló módon nagyobb mértékű rövidülést mutatott azoknak a glasgowiaknak a telomerje, akik csak bérelték otthonukat, azokhoz képest, akik tulajdonosai voltak lakhelyüknek.

Az étrend is hatással volt a telomerekre, hiszen a szegényes koszton élőknél szintén gyorsabban rövidült ez a szakasz, mint azoknál, akik egészséges étrendet fogyasztottak.

Dr. Blasco úgy véli a rövidebb telomerek egyértelműen összefüggésbe hozhatóak a rosszabb egészségi állapottal. "A lakosság tíz százalékának rövidebbek a telomerjei, ami jelentősen megnöveli a különféle betegségek kockázatát, köztük a szívbetegségét vagy az Alzheimer kórét is" – összegezte megfigyeléseit Dr. Blasco, akinek tanulmánya a PLoS One című folyóiratban olvasható.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához