Ezeket látta már?

Depresszív a nagymama, nagypapa? Napi 20 percet sétáljon vele, és sokat segíthet!

nagymama, nagypapa, depresszió, mozgás

A mozgás nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészségünkre is jó hatással van - idős korban ez hatása még inkább érződhet.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a mozgásnak milyen nagy szerepe van a depresszió kezelésében:

"Egy 10 éves írországi tanulmány kimutatta, hogy idősebbeknél még az olyan kevés testmozgás is, mint például a hét 5 napján egy-egy 20 perces séta, segíthet csökkenteni a depresszió kockázatát.

Az írországi Health Research Board (HRB) által finanszírozott, és a JAMA Network Open-en megjelent tanulmány megállapította, hogy a heti ötszöri 20 perces gyors séta jelentősen csökkenti a depresszió kockázatát. Azt találták, hogy azok az idősebbek, akik napi 20 percet (hetente 5 napon át) mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitással töltenek, 16%-kal kisebb a depressziós tünetek kialakulásának kockázata, és 43%-kal alacsonyabb a depresszió esélye, mint azoknál, akik nem végeznek testmozgást.

A kutatók 4016 résztvevőt vontak be a The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) nevű vizsgálatba. Öt időpontban gyűjtöttek adatokat 2009 októbere és 2018 decembere között.

A kutatók minden egyes időpontban részletes információkat gyűjtöttek a demográfiai, egészségügyi, életmódbeli és társadalmi tényezőkről egy önkitöltős kérdőív, az ápoló állapotfelmérése vagy interjú segítségével. A depressziós tüneteket a Center for Epidemiological Studies Depression (CES-D) rövid formájával értékelték.

Persze, az ok-okozati kapcsolat az ilyen vizsgálatoknál nem igazolható. Például, ha valaki kimozdul és emberek között van, az is egy műfaj, ha egyedül mozog az egy másik."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szorong, és nem akar emberek közé menni? A pajzsmirigy zavara is kiválthatja

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pánikbetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához