Ezeket látta már?

Dilemmáink egyike: túlsúly és mozgás

2012.02.27. Módosítva: 2015.11.04.

A túlsúlyosak se féljenek mozogni! Bár mostanában széles körben elterjedt a nézet, mely szerint a rendszeres testmozgás az egyik legkevésbé hatékony eszköz a túlsúly elleni harcban, a Medical Journal of Australia folyóiratban megjelent cikk szerint az elhízott pácienseket egyáltalán nem szabadna lebeszélni az edzésekről.

A Nyugat-Ausztrál Sport- és Egészségtudományi Egyetem tanára, Daniel Green szerint bár a testsúly-csökkentő műtétek népszerűsége egyre nő, a rendszeres testmozgás ugyanúgy az egyik leghatékonyabb módszer az elhízás megelőzésére.

Dilemmáink egyike: túlsúly és mozgás

"A testsúly-csökkentő műtétek hatékonyságához kétség sem fér, de ezeket az eljárásokat általában csak kóros elhízás esetén alkalmazzuk, ami megelőzhető lenne rendszeres testmozgással és egy kis odafigyeléssel. Jelenleg az ausztrál lakosság mintegy 20 százaléka túlsúlyos és állapotuk egyre romlik, ami azt jelenti, hogy rajtuk is már csak műtéttel fogunk tudni segíteni, pedig ott lenne a másik megoldás: a testmozgás" - nyilatkozta Green.

"A testmozgás akkor is hasznos, ha nem feltétlenül akarunk fogyni, mert izomtömeget épít, javítja az érfunkciókat, valamint csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A túlsúlyos, de rendszeres testmozgást végző emberek esetében sokkal kisebb a végzetes szívbetegségek kialakulási esélye, mint azoknál, akik bár soványak, de edzetlenek" - tette hozzá a kutató.

Green szerint az átfogó testsúly-menedzsment programok minden túlsúlyos és cukorbeteg páciens számára elérhetőek kellene, hogy legyenek, hiszen így elkerülhető a műtét és az általános egészségi állapot is javul.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához