Mindenki ezt nézi most!

Mozogj a munkahelyeden is!

2011.10.20. Módosítva: 2015.11.04.

Embert próbáló munkahelyi feladat? A legjobb megoldás az lehet, ha a kolléga talpra ugrik és sétál egy kicsit. A modern felfogású fitnesz-szakemberek remélik, hogy a mozgásszegény vállalati kultúra hamarosan a leselejtezett írógépek sorsára jut.

"Negyven évvel ezelőtt úgy nevelték a sportolókat, hogy a vízivás a gyengeség jele. Az üzleti életben még mindig konzervatívan gondolkodnak" – mondta Dr. Jack Groppel edzéspszichológus. "Nem vagyunk aktívak, nem mozgunk, de változtatnunk kell ezen a paradigmán."

Kell egy kis áramszünet

Groppel, a floridai központú Emberi Teljesítmény Intézet társalapítója elmondta, hogy ha csak egész rövid szüneteket iktatnak be 20 percenként a munkaidőbe, az nem csak az egészségügyi kiadásokat csökkentheti, de javíthat a produktivitáson is. "Ha több oxigén jut az agyba, könnyebben megy a problémamegoldás. Az elménkkel felfogjuk, de aktívan semmit sem teszünk érte."

Egyre több az elhízott ember

A cégek közül néhány felkapta a fejét az Egyesült Államok 30 százalékos elhízási rátájának hallatán. A Fortune 100 vállalatai közül 25 részt vett a Céges Sport edzésprogramban, melynek keretében a szünetek alatt órákat vettek, állóképességi és flexibilitási edzésre jártak. Groppel szerint azonban a kezdeményezések csak mérsékelt sikerrel járhatnak mindaddig, míg a dolgozók engedélyt nem kapnak a mozgásra.

"A vezetőknek példát kell mutatniuk. A bevett szokás még mindig az, hogy összezárják a munkatársakat egy szobába, és addig meg sem mozdulhatnak, míg meg nem oldották a problémát. A legjobb ötletek viszont pont a pihenési szakaszban jönnek elő, mondjuk zuhanyozás közben."

Fitnesz 9-től 5-ig

Shirley Archer, a "Fitnesz 9-től 5-ig" című könyv szerzője cégjogászként dolgozott egész addig, míg a krónikus kimerültség miatt nem kényszerült pályaváltásra: Floridában, fitneszedzőként kezdett dolgozni. Tapasztalatai szerint a vállalatok egyre nyitottabbá válnak a munkahelyi fitneszre. "A tanulmányok eredményei szerint a munkahelyi wellnessre költött minden egyes dollár hármat fiadzik" – mondta Archer. "Aki egész nap számítógép előtt ül, idővel megbetegszik."

Könyvéből csemegézni lehet olyan kisebb mozgásokat igénylő gyakorlatok közül, melyek egy irodában is könnyedén végrehajthatók. "A hatás összeadódik. Ha óránként csak egy percre áll fel valaki, hogy kinyújtózzon, már sokat nyer vele." Praktikus ötletei között szerepel a kisebb súlyzók beszerzése, lépésszámlálóval mért aktivitás, vagy a lépcsőzés és a séta a parkoló túlsó végéből.

"A tárgyalásokon sem muszáj végig ülni. Miért nem lehet közben járkálni? Már az egy helyben állás is kétszer annyi kalóriát éget el, mint az ücsörgés" - tanácsolja Archer.

Forrás: Medipress