Rúdtánc - csak szex és más semmi...?

#életmód #terápia #Testmozgás
2010.04.29. Módosítva: 2015.11.04.

Véget értek azok az idők, amikor a rúdtáncnak kizárólag kétes hírű peep-showkban volt helye. A nők világszerte kezdik felfedezni ezt a mozgásformát, mint szórakoztató és szexi edzési lehetőséget. Egy rúdtáncos szakértő mesélte el, mitől olyan felemelő leereszkedni a rúdon.

Vajon sikerül a rúdtáncnak kitörnie a megbélyegzettségből, hogy berobbanjon a fitnesz gyorsan változó világának élvonalába? A Dél-afrikai BodyMind táncstúdió vezetője, Natasha Williams úgy véli, ez lehetséges. "Nagyon sok fiatal nő szaladgál borzalmas önértékeléssel, köztük akadnak csodaszépek is. Én így mutatom meg nekik, hogyan szerethetik önmagukat, ismerhetik meg a testüket és jöhetnek formába egy füst alatt." – mondta.

A szégyenfolt leküzdése

Williams specialitása az érzéki tánc fitnesz és a rúdtánc. Habár első körben igen vegyes a fogadtatás, az első órák után a nők a hatása alá kerülnek. "A legtöbb nő nem fél elsajátítani a rúdtáncot, inkább a családtagok és barátok reakcióitól tartanak. Sokáig tartott, mire elült az a téveszme, hogy minden rúdtáncos erkölcstelen. "A nők azért táncolnak, hogy jól érezzék magukat, mozogjanak és élvezetet okozzon nekik. A legtöbben már unják a hagyományos edzőtermi órákat, és valami többre van szükségük ahhoz, hogy mozgásra serkentse őket." – mondta.

Ki más érthetne ehhez jobban, mint egy veterán rúdtáncos. Williams 15 éven át dolgozott egzotikus táncosként, főként a tengerentúlon, mielőtt visszatért Dél-Afrikába, hogy megnyissa a stúdióját. "Lehet, hogy a rúdtánc sztriptízbárokból ered, de minden nő szexisnek akarja érezni magát, sokan pedig a párkapcsolatukban is fenn akarják tartani a lángot. Ahelyett, hogy a párjuk eljárna a bárokba vetkőzőtáncosokat nézni, ezzel tartják otthon, miközben a testüket is edzik."

Fitness made fun

Ez a tánc nem olyan könnyű, mint ahogy azt a Williamshez hasonló profik mozgásából gondolnánk, mégis, a táncosnőnek meggyőződése, hogy ezt a művészetet minden testalkattal, mérettel és edzettségi szinttel el lehet sajátítani. Natasha szerint a rúdtánc többféle előnnyel jár: "Fizikálisan erősít, különösen a felsőtestet. Fejleszti az erőnlétet, javítja az izomtónust és a testfelépítést. Úgy értem, a jobb karral tartja magát az ember, a ballal eltolja magát, előrehajol, kirúg és lefeszíti a lábfejét – és még mosolyog is hozzá!" A rúdtánc fokozza az izomtónust és a rugalmasságot, az állóképességet és az erőt. Javul a keringés, formálódik a test (a csípő, a comb, a felkar és a hátsó), javul a testtartás és a ritmusérzék. Hálószobai trükköket is el lehet lesni. A táncórák során endorfin szabadul fel (örömhormon), mely enyhíti a stresszt. Mint általában, itt is minél többet ad bele az ember, annál többet nyer vele. Natasha szerint 3-6 hónap alatt barátkozik meg egy kezdő a rúddal. Egy év alatt a haladóbb mozdulatok is elsajátíthatók.

Milyen más lehetőség van még?

Ha valaki túl konzervatív a rúdtánchoz, más érzéki táncok is léteznek, hasonló hatással. Persze nem biztos, hogy itt egyszerűbb dolga akad a jelentkezőnek. "Az érzéki fitnesz táncórákon megtanítjuk a nőket az öltáncra, és hogy miként mozogjanak szexisen." – mondta Natasha. "Nagyon népszerűek ezek a foglalkozások is. Sokan jönnek el a rúdtánc órákra, aztán maradnak a fitnesz foglalkozásra is." Egy dolog biztosan segít: sajnos az uraknak kívül tágasabb, legalábbis Williams stúdiójában. "Biztonságos helyet szeretnénk nyújtani a nőknek, hogy együtt lehessenek, és ne zavarják őket a kíváncsiskodók. Ami a férfiakat illeti: nem tudom, hogy kell őket megtanítani szexisen mozogni, ez egy másik férfi feladata. Nem azért, mert nem vagyok rá képes, csak úgy vélem, nem hallgatnának rám. A táncórák alkalmával mindenki elengedheti magát, elfelejtheti pár órára a mindennapok gondjait, és csak magára gondolhat egy ideig."

Mit mondanak a szakértők?

A Health24 fitnesz tanácsadója, Dr. Ross Tucker elmondta, hogy bár sosem próbálta a rúdtáncot, szerinte hatékony testedzési forma lehet. "Nem ismerem a speciális adatokat, de hiszek bármilyen gyakorlatban, ami közben az ember mozog. Ha a rúdtáncnak más előnye is van, például növeli a nők önbecsülését, akkor még jobb." Tucker hozzátette, hogy mivel a rúdtánc valószínűleg kombinálja a fitnesz három alapelemét: a kardiót, az állóképességet és a stabilitást, így szerinte megfelelő mozgásfajta.

A testmozgás evolúciója

"Harminc évvel ezelőtt a testmozgás mindössze gyaloglásból vagy futásból állt, de ahogy nőtt az igény az alternatív változatokra, úgy szaporodtak a mozgásformák is. A nyolcvanas években divat volt az aerobik, a kilencvenes években a spinning. A rúdtánc valószínűleg a legfrissebb trend. "Úgy látom, a rúdtánc alapja az aerobikéhoz hasonlít, és azt is tudom, hogy a táncórák nagyon népszerűek a tornatermekben. A testmozgás fejlődött, és szerintem óriási, hogy az emberek elérhetőbbé, szórakoztatóbbá teszik azt." – mondta Tucker.

Forrás: Medipress