Ezeket látta már?

Üljél kevesebbet - tovább élsz!

2012.07.12. Módosítva: 2015.11.04.

Kutatók szerint két évvel tovább élhetnének az amerikaiak, ha kevesebbet ülnének. Két évvel meghosszabbíthatnák életüket az amerikai felnőttek, ha naponta három óránál kevesebbet ülnének - közölték amerikai kutatók.

Csupán az, ha a napi tévézést két óra alá szorítanák, 1,4 évvel hosszabbítaná meg életüket - hangsúlyozta a kutatócsoport a British Medical Journal (BMJ) című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányában.

Üljél kevesebbet - tovább élsz!

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint az amerikai felnőttek átlagosan napi 7,7 órát töltenek fizikai aktivitás nélkül.

"Valóban nagy kihívás" - vélekedett Peter Katzmarzyk, a tanulmány társszerzője, a Pennington Bioorvoslási Kutatóközpont munkatársa.

Arra a felvetésre, hogy az emberek nagy része íróasztal mellett vagy máshol, de ülve tölti munkaidejét, a kutató felhívta a figyelmet más követhető stratégiákra. Véleménye szerint például az íróasztalokat ki lehetne cserélni pultokra, amelyek mellett állva dolgoznának, sőt futópadot is beállíthatnak mellé, a megbeszéléseket

pedig akár sétálva is meg lehetne tartani. Email helyett a személyes megkeresést javasolja "házon belül" a szakember.

A számításokhoz életmódra vonatkozó felmérések adatait és népességi egészségügyi adatokat használtak fel, valamennyit az Egyesült Államokból.

Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak egyfelől a hosszas ülés, televíziózás, másfelől a cukorbetegség, szívbetegség és szélütés nagyobb kockázata között.

A szerkesztő hozzászól...

Való igaz, amit a cikk állít, és evidensnek is tűnik, minél többet ülünk akár munkában, akár otthon annál kevesebb az aktív mozgás. A számítógépes éra erre komoly mértékben "rátett", hiszen jószerivel alig akad olyan munkahely (talán a fizikaiakat kivéve) ahol ne lenne számítógép, amit napközben hosszabb ideig kell használni.

Mit tehetünk? Szintén a cikkben említett pultok szerintem nem járható megoldás, mert akkor pedig állni fog mellette az illető, és a nap végén komolyabb lábödémára számíthat... A futópad még jobb ötlet, megnézném, hogyan lehet annak használata közben értelmesen dolgozni. A házon belüli személyes megkeresés már jobb ötletnek tűnik az előzőeknél.

Ami kivitelezhető, a reggeli / esti kocogás, fitness, bármi, és a hétvégi aktívabb élet, akár kirándulás, kertészkedés, sport, hobbi, minden ami mozgással jár.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához