Ezeket látta már?

Orvosi döntések hátterében (kit hogyan kezelnek?)

Más kezelést választanának az orvosok maguknak, mint betegeiknek? Egy amerikai felmérés adatai szerint az orvosok jelentős hányada kockázatosabb kezelést választana magának, mint betegének.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat új számában ismertetett tanulmányban 700 amerikai háziorvost kérdeztek meg a Duke Egyetem kutatói arról, hogy két feltételezett helyzetben milyen kezelést választanának maguknak, illetve mit ajánlanának pácienseiknek.

Orvosi döntések hátterében (kit hogyan kezelnek?)

Az egyik helyzet egy hipotetikus bélrák volt, amelynél kétféle operáció között kellett dönteni. Az egyik műtét kockázatosabb, nagyobb halálozási aránnyal, a másik után azonban több kellemetlenséggel kell együtt élnie a betegnek, így vastagbélsipollyal és krónikus hasmenéssel.

Az orvosok 38 százaléka saját maga számára a kockázatosabb műtétet választotta volna, míg pácienseinek csak az orvosok 25 százaléka ajánlotta volna ugyanezt.

A másik elképzelt szituáció egy influenzafertőzés volt. Az orvosok 63 százaléka magát nem kezeltette volna, ám a betegeknek csupán 49 százalékuk ajánlotta volna ugyanezt. Ennél a forgatókönyvnél a másik választási lehetőség egy olyan kezelés volt, amely tartós bénulást okozhat szövődményes esetben.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához