Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a szívet és az ereket terheli az extrém hőség – itt lesz kis enyhülés

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, front, fronthatás, idpjárás-érzékenység, kánikula, fejfájás, szívbetegség, vérnyomás

Vasárnap kezdetben gyenge hidegfronti hatás érvényesül, majd napközben átmenetileg enyhülnek a panaszok. A melegben többen fáradékonyak, tompák lehetnek.

Vasárnap egy gyenge hidegfornt mögött az ország nagyobb részén nem lesz érzékelhető javulás, továbbra is a kánikula terheli a szervezetét. Jó hír azonban, hogy északnyugaton kissé csökken a hőterhelés. Nagy szükség van már erre, a több napja tartó hőség rendkívüli módon igénybe vette a szervezetünket.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hosszúra nyúlt hőhullámot és extrém hőséget is, most pedig még egy gyenge hidegfront is ront a helyzeten! Ha görcsöket tapasztal, fáj feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

A Dunántúlon tehát már némiképp mérséklődik a forróság

Jóllehet vasárnapra virradó éjjel még mindig alvászavarokkal küzdhetnek a dunántúliak is, ott napközben már valamelyest csökkennek a korábban szintén gyakori keringési panaszok. A hőség megszűnésével együtt növekszik a görcshajlam, illetve görcsös fejfájást is tapasztalhat délelőtti órákbahn akkor, ha a fokozottan érzékenyek körébe tartozik.

Az ország nagyobb részén azonban még mindig a 35 C-fok körüli, vagy afeletti kánikula jellemzi a napot. Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképessége továbbra is alacsony lehet, türelmetlenné, ingerlékennyé válhat. Nagyon fontos, hogy a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, és a zárt nyílászárók mellett a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik még akkor is, ha éjjel valamennyire sikerült lehűtenie. A nehéz fizikai munkát egész nap próbálja kerülni, ilyenkor a sportolás sem javasolt, csak a kora reggeli órákban.

UV-sugárzás:

10 és 16 óra között az UV-sugárzás nagyon erős, a derült vidékeken extrém erős lesz, meghaladja 7-es, 8-as értéket, akár pár perc alatt is komoly leégést szenvedhet! Használjon legalább 40-es faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje meg, különösen fürdőzést követően! Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata is.

Pollenek, allergia, parlagfű:

A pollenterhelés közepes, a csalánfélék mellett a pázsitfűfélék és az útifű is okozhat tüneteket az allergiások körében. Egyes állomásokon már regisztrálták a levegőben a parlagfű, valamint az üröm pollenszemeit is. A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országszerte eléri a magas-nagyon magas szintet.

Balesetveszély:

A közlekedést többfelé az erős szél veszélyezteti, a csökkent menetstabilitás mellett a zivatarokban nedves, csúszós útszakaszokkal, felhőszakadással is találkozhat, vezessen lassabban, óvatosan, tartson nagyobb követési távolságot, szükség esetén álljon félre. A hőségben szétszórtság, figyelmetlenség, illetve ingerültség is jellemző, csak akkor induljon útnak, ha feltétlenül szükséges!

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához