Ezeket látta már?

Légszomj, mellkasi fájdalom, ájulás: ez tüdőembólia

shutterstock_544429093

Tüdőembólia akkor alakul ki, amikor a leggyakrabban a lábszár mélyvénáiban kialakuló vérrögök a tüdőbe kerülnek. A tüdőembólia hirtelen csap le, ezért fontos, hogy ismerjük a tüneteket!

A nőknél magasabb a kockázat, ugyanez igaz a túlsúlyosakra, a dohányosokra és a fogamzásgátló tablettát szedőkre. A vérrögök kialakulásának egyik leggyakoribb okai az (általában nagyobb) műtétek, ezért nagyon fontosak a megelőző intézkedések. Egyes esetekben a véralvadást gátló gyógyszerek meggátolják a vérrögök kialakulását a lábszár vénáiban.

A sebészeknek ezen felül rendelkezésükre áll az úgynevezett vena cava filter, mely az alsó testfélből a szívbe vezető nagy gyűjtőérbe helyezett szűrőt jelent, ez hivatott kiszűrni a lábszárból elszabadult vérrögöket.

Nagyon fontos megelőző módszer a mozgás: műtét után akkor is keljünk fel és mozogjunk, ha gipszet viselünk vagy mankót kell használnunk.

Számos embernél hosszú távú repülőutak során alakul ki trombózis. "A légitársaságok magazinjaiban főként azt ajánlják, hogy a mélyvénás trombózis megelőzésének érdekében mozogjunk, mivel a hosszú repülés megnöveli a trombózis kockázatát" - mkondta el Dr. Peter Blume, a Yale Egyetem Orvosi Karának lábsebésze az Amerikai Lábsebészek Szövetségének sajtóközleményében.

"Ugyanígy ha ülünk műtét után és a vér nem áramlik a lábszárunkban, mert nem mozgunk, megindulhat a vérrögképződés a vénákban. Az évek során megtanultuk, hogy a minél hamarabbi mobilizálás (ágyból való felkeltés) csökkenti a tüdőembólia esélyét is."

A véralvadás gátló gyógyszerekkel megelőzhetjük a vérrögök kialakulásást! A véralvadás gátló gyógyszerekkel megelőzhetjük a vérrögök kialakulásást! Forrás: Medipress

Tüdőembólia tünetei

A tüdőembólia tünetei nagyon hasonlítanak a szívroham jeleire:

Jellemző:

  • hirtelen és megmagyarázhatatlan eredetű légszomj,mellkasi fájdalom,véres-nyálkás köpet A mélyvénás trombózis "12 pontja": mire kell figyelnünk?

Kevésbé jellemző, de előfordul:

  • zihálás,lábduzzanat,fokozott izzadás,szapora pulzus,ájulás

A tüdőembólia gyakran igen hirtelen jelentkezik és ezért fontos a gyors orvosi ellátás, így ne habozzunk segítséget kérni, ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk.

Forrás: Medipress