Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fagypont közeli minimumok jönnek a héten

orvosmeteorológia, pollenjenetés, időjárás, parlagfű, fejfájás, szédülés, front

Többször, többfelé is fagypont körül alakulnak a minimumok a héten. A maximumok is jellemzően 10-15 Celsius-fok körül várhatók.

Változékony lesz az idő: napsütésre és esőre is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Ma egész nap erősen felhős vagy borult az ég, az északkeleti harmadban szakadozottabb lehet a felhőzet, de ott is legfeljebb rövid időszakokra bukkanhatott elő a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet 1 és 9 C-fok között alakul, ugyanakkor a kevésbé felhős északkeleti határnál 0, akár mínusz 1 C-fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között valószínű, de a keleti határnál 16, 17 C-fok is lehet, míg a felhős, csapadékos délnyugati részeken 10 C-fok alatt maradhat a maximum.

Gyakran fáj a feje? Nem csak front lehet az oka - kattintson!

Kedden a több-kevesebb napsütés mellett helyenként előfordul kisebb eső, zápor. Sokfelé megélénkül, néhol megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 1 és 9, a maximumhőmérséklet 10 és 15 C-fok között várható.

Szerdán és csütörtökön hajnalra átmeneti ködfoltok képződhetnek. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan valószínű záporeső. Szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet általában 2 és 8 C-fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett tájakon mínusz 1 fokot is mérhetnek. A legmagasabb hőmérséklet 9 és 15 C-fok között várható. Csütörtökön hajnalban általában 0 és plusz 5 C-fok között, a kevésbé felhős, szélvédett vidékeken fagypont alatt alakul a hőmérséklet. A csúcsérték többnyire 8 és 13 C-fok között várható.

Pénteken reggel is számítani lehet ködfoltokra. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. A leghidegebb órákban általában 0 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet, de a derült, szélvédett tájakon akár mínusz 3 C-fokot is mérhetnek. A nappali maximumok 9 és 14 C-fok között alakulnak.

Szombaton napos idő valószínű, de szórványosan kialakulhatnak záporok. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A hőmérséklet hajnalban általában 2 és 9 C-fok között, a kevésbé felhős, szélvédett tájakon fagypont körül alakul. A maximum többnyire 8 és 14 C-fok között várható.

Vasárnap általában több órára kisüthet a nap, számottevő csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet 8 és 13 C-fok között alakul.

Orvosmeteorológia

A hét elején napközben enyhe melegfronti tünetek jelentkezhetnek, majd hidegfront érkezik, és ennek hatását érezhetjük. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, a vérnyomás-ingadozás, a fáradtságérzet, a dekoncentráltság, a szédülés, a rosszullét, a gyulladásos- és a kopásos jellegű ízületi panaszok, valamint az alvászavar. A borongós, több helyen csapadékos időben lehangoltak, kedvtelenek lehetünk, csökken hő- és komfortérzetünk. Öltözzünk melegen, rétegesen, nagy lesz a megfázás veszélye. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Pollenjelentés

A parlagfű virágporának mennyisége fokozatosan csökken, de még többfelé eléri a tüneteket okozó közepes szintet. Más allergén növények pollenszintje jellemzően alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas, többfelé nagyon magas szintet ér el.

Forrás: időkép/MTI