Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: intenzív tünetekre számíthatnak az allergiások

meteorológia, orvosmeteorológia, időjárás, front, fronthatás, allergia, pollen, időjárás-érzékenység

Az időjárás-érzékenyek egy újabb kedvező napra számíthatnak, már három napja nem érte el front a térségünket! Sajnos kedden ez változni fog.

Amire számíthatunk:

Hétfőn még mindig frontmentes lesz az idő, és tovább erősödik a felmelegedés is. A csúcshőmérséklet több helyen is elérheti a 30 C-fokot! Nyugat felől már növekedni kezd a felhőzet, de a csapadék még nem ér ide, kedden azonban egy front miatt elromlik az idő.

A melegedést nehezebben tolerálók fáradékonyak lehetnek, náluk nagy eséllyel csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség. Erősödhetnek a gyulladásos tünetek, illetve keringési problémák is felléphetnek. Estétől aztán a görcsök fokozódása is előfordulhat - figyelmeztet a Meteo Klinika.

Fronthelyzet:

Hétfőn délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A nyugati szél mérsékelt lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 C-fok között alakul.

2022.05.16. HÉTFŐ

éjjelnincs front
délelőttnincs front
délutánnincs front
estenincs front

Erre figyeljen, ha érzékeny az időjárásra

A légköri változások következtében ezen a melegfrontra érzékenyeknél jelentkezhetnek humánmeteorológiai tünetek, melyek a nap folyamán fokozatosan erősödnek. Reggel többfelé nehezebb lehet az ébredés, az alvászavarok különösen a Dunántúlon, illetve a nagyobb városokban élőknél okozhatnak nyűgösséget, ahol nem frissül fel kellőképpen a levegő. Fejfájás, migrén jelentkezhet, ami az idő előrehaladtával egyre erősödhet. Egyre többen tapasztalhatják, hogy lankad a figyelem, nagy az esélye, hogy önnek is nehezebben megy majd a koncentrálás – szétszórt, tompa lehet.

A nap folyamán fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

Estétől a melegfront jellegű tünetek mellé hidegfronti panaszok is társulhatnak egy közelgő fronthoz köthetően.

Szabadtéri tevékenységek

Az öltözködés során olyan ruhadarabokat célszerű választani, amikbe nem fülled be a bőr, és könnyen tud szellőzni. A legjobb a pamut vagy a len, így a hőérzet is kellemesebb lehet. A mérsékelt szél miatt a mért hőmérsékletet pár fokkal magasabbnak érezheti, a déli órákat célszerű árnyékos, hűvös helyen tölteni!

Milyen frontra érzékeny? Így derítheti ki - kattintson!

UV-sugárzás

Arra ügyeljen, hogy a déli órákban igen veszélyes az UV-sugárzás, többfelé elérheti akár a 6-os, erős fokozatot is. Magas faktorszámú naptejjel védje saját és gyermekei bőrét is; jó tanács, hogy árnyékban is lehet barnulni, ezzel elkerülhető a napégés veszélye.

Pollenhelyzet

Allergiásként ismét egy nehéz időszak előtt áll, a növények pollenszórása ismét növekedésnek indul. A napos, meleg délutánokon tapasztalhatja legerősebben a kellemetlen tüneteket.

  • Orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • könnyezés,
  • illetve a szem viszketése is jellemző lehet, a panaszok intenzíven is jelentkezhetnek.

Ilyen esetben mosson hajat gyakrabban, a ruhát, ágyneműt ne szellőztesse a szabad levegőn, és kerülje a tejtermékek fogyasztását is. Már megjelent a levegőben a pázsitfűfélék virágpora is.

Légszennyezettség

A levegőminőség jó.

Balesetveszély

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható. Azonban az utakon több lesz a figyelmetlen, szétszórt sofőr, a balesetveszély miatt fokozott óvatosság és körültekintés javasolt. A napsütés főként napkelte és napnyugta esetén lehet zavaró.

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika