Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: jön a hidegfront és kisöpri a 30 C-fokot

orvosmeteorológia, hidegfront, hatás, időjárási front

Az északnyugati tájainkat hidegfront érte el az este: búcsút inthetünk a 30 C-fokos melegnek.

Hidegfront érkezett északnyugat felől, amely lassan vonul át fölöttünk, a keleti tájakat csak kedd reggel hagyja el.

A front mentén többfelé várható eső, zápor, zivatar: elsőként nyugaton, északnyugaton, északon, majd egyre inkább a középső, végül a keleti, délkeleti tájakon. Ezzel együtt az északira-északnyugatira forduló szél is sok helyen megerősödik.

Kiket érint az időjárási front?

Jó tudni, hogy főként a túlhajszolt, gyengébb fizikumú emberek életét nehezíthetik meg a frontok. Érzékenyebbek lehetnek ugyanakkor az érrendszeri betegségben szenvedők, a kisgyermekek, az 50 év felettiek, a túlsúllyal vagy immunproblémákkal küzdők egyaránt.

Hétfőn keleten, délkeleten még kitart a meleg, 28-34 C-fok várható, máshol már csak 20-27 C-fok lesz a délutáni órákban.

Kedden a front mögött keleten, délkeleten is visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 22-27 C-fokot mérhetünk. A szeles, napos-gomolyfelhős időben újabb záporok, zivatarok főként az Északi-középhegységben és az Alföld északi felén jöhetnek.

Szerda hajnalban északon 10 C-fok alá hűlhet a levegő, és napközben sem lesz melegebb 20-25 C-foknál. Északnyugaton, nyugaton naposabb, máshol felhősebb időre készülhetünk, de csak néhol fordulhat elő jelentéktelen zápor. A szél még többfelé élénk marad.

A meleg nyári idő ezt követően sem tér vissza, a legfrissebb számítások szerint csütörtökön a késő délutáni, esti órákban újabb hidegfront jöhet - írta előrejelzésében az Időkép.

Milyen frontra érzékeny? Így derítheti ki - kattintson!

Amikor hidegfront érkezik

A levegő hőmérséklete és a páratartalom csökken, ugyanakkor nő a légnyomás. A következő tünetek léphetnek fel: heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, nyugtalanság, alvászavarok.

Erősödhetnek a reumatikus és a gyomorfekéllyel járó fájdalmak, gyakrabban jelentkezhetnek keringési problémák, asztmás és epilepsziás rohamok egyaránt.

Frontérzékenység szűrővizsgálat

A speciális időjárás-érzékenységi szűrővizsgálatok segítenek feltárni, hogy ki mennyire érzékeny az időjárási hatásokra, és hogy milyen mértékű a veszélyeztetettsége. Az erősebben érintettek részletes kivizsgálást is kérhetnek, amelynek során egyéni Meteo-Profilt is felállítanak a szakemberek. Utóbbira akár ingyenes lehetőség is van a meteoklinika.hu online kérdőívének kitöltésével. A Meteo-Profil alapján a klinika meteogyógyászai pontos, személyre szóló előrejelzéseket tudnak készíteni, és megfelelő egyéni gyógymódokat ajánlanak a panaszok megelőzésére és enyhítésére.

Forrás: időkép/MTI