Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: napokig nem lesz nyugtunk!

kiszáradás, tünet, hőség, szédülés

Szerdán nem front, hanem a fokozódó hőség okoz tüneteket. Az igénybevétel napról napra fokozódni fog!

Hajnalban 10-19, a szélcsendes völgyekben 9-10 C-fok ígérkezik, a legmelegebb órákban pedig 33-37 C-fok várható. Északnyugaton a déli, északkeleten az északi szelet kísérhetik élénk lökések.

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki - másodszor egy hónapon belül >>

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat, illetve a tartós, extrém hőséget is! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, vagy sokat fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Egész héten marad a kánikula, aminek a strandolók bizonyára örülnek. A legtöbbünket azonban rendkívül megterhel a hosszúra nyúlt hőhullám, egyre több az ingerlékeny, türelmetlen ember.

Szerdán is tovább tart a hőség, mely egyre inkább kimeríti a szervezetet

Mivel a nagyvárosokban a hajnali órákban sem frissül fel a levegő, a folyamatos terhelés rendkívül igénybe veszi testünket. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, de ez a rendkívüli hőhullám akkor is megterhelő, ha nem tartozik az említett csoportba.

Ön is tapasztalhat a következő napokban:

  • alvászavarokat,
  • fejfájást,
  • fáradtságot,
  • tompaságot,

Ráadásul a következő napokban sem várható, hogy mérséklődnek ezek a tünetei. A koncentrálóképessége is jelentősen csökken, türelmetlenebb, ingerlékenyebb lehet. A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat!

Bizonyára tapasztalta, hogy a forró napokon ingerlékenyebb, türelmetlenebb a megszokottnál. Próbáljon kikapcsolódni, illetve a napirendjét is tervezze meg, és akkor elkerülheti a váratlan meglepetéseket.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor tilos! Étkezése során is a könnyű ételeket, gyümölcsleveseket, salátákat részesítse előnyben - a zsíros, fűszeres fogások nagymértékben megterhelik a gyomrát! Az ásványi sókat is pótolni kell, erre kiváló megoldás a paradicsom: amellett, hogy kitűnő szomjoltó, fogyasztásával az ásványi sók pótlásáról is gondoskodhat.

Ezért éri meg rendszeresen paradicsomot enni >>

Szabadtéri tevékenységek:

Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is, viseljen világos színű, szellős ruházatot, valamint kalapot, napszemüveget! A déli órákat töltse árnyékos, hűvös helyen!

UV-sugárzás:

11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős lesz, akár pár perc alatt is leégést szenvedhet! Ha érzékeny a bőre, használjon legalább 40-es faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje, különösen abban az esetben, ha fürdőzéssel tölti az idejét! Kisgyermeket, csecsemőt tilos a napra vinni!

Balesetveszély:

A közlekedők a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, és a gyalogosok és a biciklisek felé is legyen fokozott figyelemmel! Gyereket, élő állatot még néhány percre se hagyjon az autóban!

Pollenek, allergia

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja csökken, alacsony, helyenként még közepes szinten lehet jelen. A csalánfélék virágporának mennyisége emelkedik, közepes, helyenként magas koncentrációban alakul. Az útifű és a kenderfélék virágporának mennyisége alacsony-közepes. A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országszerte eléri a magas-nagyon magas szintet.

Egyes állomásokon már regisztrálták a levegőben a parlagfű, valamint az üröm pollenszemeit is.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika