Ezeket látta már?

Itt az igazság arról, hogy mi történik akkor, ha lenyel egy rágógumit

rágógumi rágó lenyel mi történik

Igaz, hogy hosszú évekre a gyomorban marad? Cikkünkből kiderül.

Önnel is előfordult már, hogy véletlenül (vagy esetleg direkt) lenyelte a rágógumit? Ez bizony igen gyakori, de vajon azt tudja, hogy mi történik ilyenkor a szervezetében? A néphit szerint a lenyelt rágógumi hét évig marad a gyomrodban. Ez vajon igaz?

Természetesen nem. Az viszont igen, hogy a szervezet nem tudja megemészteni - ám ez nem jelenti azt, hogy a gyomrodban marad. Ugyanis viszonylag érintetlenül halad át az emésztőrendszeren, míg végül a széklettel távozik.

Miből áll a rágógumi?

A rágógumik alapját elasztomerek (ezek biztosítják a rugalmasságot), viaszok, gyanták és egyéb töltőanyagok adják. Ezek mellett természetesen jelen vannak édesítőszerek, színezőanyagok, valamint különböző ízek, aromák is. Rágás közben az édesítőszer és az aroma feloldódik a nyálban, és nyelés során egyszerűen lecsúszik a torkon - ez az oka annak, hogy a rágó íze előbb-utóbb eltűnik. A rágó alapja azonban nem oldódik fel, ezért lehet a végtelenségig rágni.

Ez az alap azonban nem tápanyag, nincs tápértéke és nem emészthető - vagyis a szervezet nem képes lebontani, mint más ételeket.

- A rágógumi alapja nem emészthető fel, így nem bomlik le - mondja Beth Czerwony, a Cleveland Clinic dietetikusa.

Meddig marad a szervezetben?

Nem, nem hét évig lesz a gyomorban a rágó, még csak nem is napokig. Mivel nem lehet megemészteni, ezért egészben távozik a széklettel, méghozzá 40 órán belül. Ez furcsának hangozhat, ám valójában több olyan dolgot (méghozzá ételt) is le szoktunk nyelni, melyeket nem tudunk megemészteni - gondoljunk csak például a kukoricaszemekre, de a kaliforniai paprika héját sem vagyunk képesek teljesen lebontani.

Miért érdemes mégis kiköpni?

Felvetődhet a kérdés, hogy mégis miért kell akkor mégis kiköpni a rágót, miért nem nyelhetjük le? Addig, amíg csak egy-egy darab rágógumit nyel le, semmi probléma nem történik. Ám, ha egyszerre többet (kb. 4-nél többet), azzal már komoly gondokat okozhat, hiszen ez akár bélelzáródást is okozhat, ami a belek repedéséhez is vezethet! Éppen ezért ha ez bekövetkezik, nagyon fontos, hogy mielőbb forduljon orvoshoz!

A bélelzáródás tünetei:

  • erős, görcsös hasi fájdalom
  • puffadás
  • verejtékezés
  • hányinger, hányás
  • kezdetben hasmenés, majd székrekedés
  • kemény has

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha fáj a hasa és mellette ezt tapasztalja, azonnal hívjon mentőt!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rágógumi

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához