Ezeket látta már?

Rossz az emésztése? Egyen több savanyú káposztát

A savanyú káposzta nemcsak egészséges, hanem finom is

A savanyú káposztát nemcsak az íze, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes enni.

A savanyú káposzta javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert

A savanyú káposztában található jótékony hatású baktériumok, probiotikumok nagyon jót tesznek az emésztésnek, helyreállítják a bélflóra egyensúlyát. A savanyú káposzta rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek olyan kellemetlen tünetek, mint a hasmenés, a székrekedés, a puffadás és a túlzott gázképződés.

A savanyú káposztát már évszázadokkal ezelőtt olyan ételnek tekintették, mely erősíti a szervezetet és megvéd a betegségek ellen, amit tudományos kutatásokkal is igazolták. A savanyú káposztában található probiotikumok nélkülözhetetlenek az egészséges bélflórához, az pedig az immunrendszerünk fontos része, az egyik első védelmi vonal a szervezetünkbe jutó kórokozókkal szemben. A probiotikumok megakadályozzák, hogy a betegséget okozó baktériumok elszaporodjanak. A savanyú káposztában emellett C-vitamint is találunk, ami szintén fontos az immunrendszer működéséhez.

Daganatos betegségek ellen is védhet

A daganatos betegségek évente több millió ember halálát okozzák világszerte, és hazánkban is a vezető halálokok közé tartoznak. Bár sok hajlamosító tényezőn nem tudunk változtatni, számos olyan dolog van, amit viszonylag könnyen megtehetünk, hogy a daganatos betegségek rizikóját csökkenthessük. A megfelelően összeállított étrend az egyik ilyen tényező.

A káposzta savanyítás nélkül is számos értékes antioxidánst és tápanyagot tartalmaz, a fermentáció során ezek mennyisége pedig csak tovább nő. Kutatások során úgy találták, hogy a káposzta és a savanyú káposzta fogyasztása különösen előnyös, ha az emlőrák és a prosztatarák rizikóját kívánjuk csökkenteni.

A savanyú káposzta az agyműködésre és a fogyásra is jó hatással van

A lelki állapotunk, a hangulatunk nagymértékben meghatározza, hogy mit (és persze, mennyit) eszünk, de ez visszafelé is igaz lehet. Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogyan hat a bélflóra az agyműködésre, a stresszre, a hangulatra. A jótékony baktériumokban gazdag ételek, így a savanyú káposzta is képesek csökkenteni a feszültséget, jobb kedvre derítenek, javítják a memóriát. Emellett a szorongás, a depresszió és más problémák tüneteit is enyhíthetik.

Kalóriában szegény, tápanyagokban gazdag, a benne található rostoktól telibbnek érezzük magunkat. A savanyú káposztában lévő probiotikumok is támogathatják a fogyókúrát, például a zsír-anyagcserére gyakorolt pozitív hatásukkal.

Olvasson tovább! Fahéj: illatos fűszer megfázás ellen

A népi gyógyászat szerint a savanyú káposzta levével való öblögetés segítheti a szájban kialakult fájdalmas afták gyógyulását.

A savanyú káposzta az emésztőrendszer és az immunrendszer támogatója

A bélrendszerünkben több tízmilliárd mikroorganizmus található, melyeket összefoglaló néven bélflórának nevezünk. Egyes becslések szerint ezeknek a mikrobáknak a száma akár tízszerese is lehet a saját sejtjeinkének. A bélflóra egy sor fontos biokémiai folyamatban vesz részt, többek között segít az elfogyasztott étel feldolgozásában, de az immunrendszerünknek is fontos részét képezi. Egyre több kutatás talál bizonyítékot arra is, hogy az egészséges bélflóra az agyműködésre is hatással van. A bélflóra összetétele, a jótékony mikrobák száma egyénenként eltérő lehet, és számos dolog befolyásolja. Ha valamiért felborul ennek egyensúlya, és a „rossz” baktériumok elszaporodhatnak, annak jól érzékelhető következményei lesznek, az emésztési zavaroktól a hangulatingadozáson át a fertőzésekre való fokozottabb fogékonyságig.

A probiotikumokat tartalmazó ételek, mint amilyen a savanyú káposzta, segítenek helyreállítani ezt a felborult egyensúlyt. Nagy mennyiségű élő, jótékony hatású mikrobát tartalmaznak, melyek a bélrendszerbe kerülve képesek megtelepedni. A savanyú káposzta rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek olyan problémák, mint a hasmenés, a puffadás, a székrekedés vagy a túlzott gázképződés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájpenész: oka, tünetei, kialakulása és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

reflux

Forrás: EgészségKalauz