Ezeket látta már?

Miért alakulhat ki tápanyaghiány túlsúlyosoknál? Az orvos elmondja

daganat, rák, méhtestrák, túlsúly, elhízás

A nőgyógyász elmondja, hogyan vezethet a tápanyaghiány elhízáshoz, hormonproblémákhoz.

A termékenység alapfeltétele a megfelelő tápanyagellátottság - ez ma már nem titok. De akkor mégis hogyan lehetséges az, hogy olyan nők is terméketlenek, tápanyagellátottsági gondokkal küszködnek, akik túlsúlyosak? A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Étkezés és tápanyagpótlás

A kettő szorosan összefügg, szervesen összetartozik, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy aki eszik, annak a tápanyagellátottsága is rendben lesz. Sajnos tény, hogy messze nem étkezünk egészségesen, hiszen a kész és félkész ételek, illetve a tömegtermelt élelmiszerek korában élünk, ezeknek tápanyagtartalma pedig elég alacsony. A kiskerti élelmiszerek jobb helyzetben vannak, de a vegyszerezés és a környezeti ártalmak itt is erősen beleszólnak az egyenletbe.

Ha kevesebb benne a tápanyag, akkor többet kell belőle fogyasztani - legalábbis ez lenne a logikus, de ez nagyon sok esetben így nem igaz. Ha ugyanis alapvetően rosszul étkezünk, és ennél még fokozzuk is a bevitelt, akkor az elhízást kockáztatjuk. Sőt, a tápanyagok hiánya miatt a szervezet kéri is az extra élelmet, de sokszor ettől még nem jut hozzá a hiányolt anyagokhoz.

Elhízás és termékenység

A tápanyaghiányok nem csak az elhízás kiváltói lehetnek a fent leírtak miatt. Sajnos igen sok betegség, hormonális probléma és ezek következményei is a számlájukra írható, hiszen a tápanyagok megfelelő szintje felel a test normál működéséért is.

Az elhízással, mint azt már kifejtettük - nem lesz optimális a tápanyagellátottság, sőt, nem lesz több a tápanyag, csak egyes anyagokból áll rendelkezésre túlságosan is sok. Mellette azonban a zsír komoly befolyást gyakorol a mindennapokra is. A felesleges zsírmennyiség ugyanis több szervrendszerre is negatívan hat - szív és érrendszer, kiválasztás, hormonrendszer – emellett pedig önmaga is hormontermelő egységként kezd működni. Egy ösztrogénazonos anyagot termel, mely az ösztrogéndominancia kialakulásához is hozzájárul, ezen keresztül pedig számos problémát, többek közt meddőséget is kiválthat.

Tápanyagpótlás: miért fontos?

A kérdés adott: a tápanyagok pótlását nem étkezéssel kell megoldani? De igen! Elsősorban a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésre kell koncentrálni, a rendszeres mozgás mellett. Az eltolódások, hiányállapotok és más tápanyaghiányból adódó gondok kezelése azonban a legtöbb esetben így nem áll helyre, az olyan vágyak pedig, mint a családalapítás - melyek extra tápanyagszükséglettel is együtt járnak - sokszor szintén nem működnek, még így sem. A tápanyagok pótlásának jó eszköze lehet egy várandósvitamin.

A terhesség során már a szakemberek döntő többsége javasolja is a vitaminok szedését, de a terhesség létrejöttében is igen nagy segítséget jelenthet a megfelelő várandósvitamin. Ehhez azonban szem előtt kell tartani, hogy a szervezet támogatása a magzat fogantatásában és az első trimeszterben más anyagokat, más összetételben igényel, mint a második, vagy akár a harmadik trimeszterben. Vagyis a kiválasztott készítménynek megfelelően tagoltnak kell lennie.

Ez azonban még mindig kevés. A készítménynek komplexnek is kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, valamint szerves kötésben, biológiailag aktív formában kell tartalmazza az anyagokat, hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb!

Garantált siker?

A tápanyagok megfelelő arányú pótlása hatalmas lökést adhat mind az egészséges élet, mind pedig a családalapítás felé. Azonban számolni kell azzal is, hogy a hiányállapotok során kialakult problémák kezelésére pusztán a tápanyagok megfelelő pótlása kevés lehet, így a szakember segítségére is szükség lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

„Hagyjál már a hülyeséggel, nagyapám is szalonnát evett és pálinkázott"

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

elhízás

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához