4 - Tej és tejtermékek
3. Tej és tejtermékek
- A tej és a tejtermékek csoportja igen értékes és fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyasszunk belőlük minden nap - 3-4 egységet*
*1 egység
tej, tejtermék: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka) sajt
Mindennapi jó tanácsok
- Naponta igyunk tejet – fél liter -, válasszunk minél gyakrabban savanyított tejterméket (aludttej, kefir, joghurt)
- Fogyasszunk gyakrabban sovány, vagy félzsíros túrót
- Együnk rendszeresen sovány sajtot
Együnk rendszeresen sovány sajtot
4. Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója
- A húsok és húskészítmények fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, együnk naponta húst, húskészítményt - 2-3 egységet*
*1 egység
hús, húskészítmény: 10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, borjú (nyers súly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott
Mindennapi jó tanácsok
- Együnk rendszeresen sovány húsokat, zsírszegényen elkészítve
- Keressük a sovány felvágottakat
Keressük a sovány felvágottakat
- Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, együnk halat hetente legalább egyszer – 1 egységet*
- Fogyasszunk rendszeresen, hetenként legalább egyszer tengeri halat
*1 egység
hal: 15 dkg hal