Ezeket látta már?

8 fontos tápanyag az öregedő agy védelmében

Dietetika
2015. április 16. 11:55
Módosítva: 2016. február 25. 20:23

Agyunk egészsége a második legfontosabb kérdés az egészséges életmód szempontjából. Erre az eredményre jutott az AARP, az Amerikai Nyugdíjasok Egyesülete. A több mint 50 éve működő nonprofit szervezet fő célja az időskorúak érdekvédelme, támogatása. Az öregedés során agyműködésünk kognítív, megismerő tevékenysége csökken, Alzheimer-kór és demencia esetén igen jelentős mértékben. A kutatók szerint néhány tápanyag (és/vagy étrend-kiegészítő), segíthet agyunk "jó formában" tartásában.

1. Kakaó flavonoidok. A szív egészsége szempontjából fontos vegyületek, előzetes vizsgálatok szerint javíthatják a memóriafunkciókat is. (Az ún. gyrus dentatus hozható kapcsolatba a korfüggő memória működésével).

dio-noveny-d00000E8Ad6061fb5b069

Forrás: Napidoktor


2. Omega-3 zsírsavak. Régóta ismeretes, hogy a normális szívműködés szempontjából hasznosak, újabban a kognitív készséggel kapcsolatos jótékony hatásukat is felismerték. Egereken végzett vizsgálatok szerint az omega-3 telítetlen zsírsavak pótlása segíti a felismerő, a térben és időben lokalizáló memória működését. Omega-3 zsírsavakban gazdag pl. a lazac, a lenmagolaj és a chia-mag.

3. Foszfatidil-szerin, foszfatidilsav: két kisebb vizsgálat szerint javíthatják időskorúakon a memóriát, a kedélyállapotot és a kognitív funkciókat.

4. Dió: a dióban gazdag étrend előnyös lehet az Alzheimer-kór kialakulásának meglassítására (ezzel kapcsolatosan is állatkísérletes vizsgálatok történtek).

5. Citikolin: a szervezetben természetes módon előforduló vegyület, támogatja az agyszövet fejlődését, segíti a memória és kognitív funkció szabályozását, az idegsejtek közötti kommunikációt, és védi azokat a szabadgyökök káros hatásaitól.

6. Kolin: több hatása ismeretes a szervezetben: segíti a máj egészségének fenntartását, és női problémák esetén is alkalmazható. Támogatja az agysejtek és egyéb testi sejtek működését. Védi az öregedő agyat, segít a szellemi hanyatlás lehetséges megelőzésében. A kolin legfőbb tápanyagforrása a tojás.

7. Magnézium: pótlása főként olyan esetben indokolt, ha súlyos agyrázkódással járó fejsérülés történt. Magnéziumban gazdag tápanyagok pl. az avocado, szója, banán, étcsokoládé.

8. Áfonya: antioxidáns és gyulladásgátló hatása ismert, nagy mennyiségű antiocianin (flavonoid) tartalma miatt. Mérsékelt fogyasztása támogatja a szellemi működést, részben az agyi idegrendszeri szignálok jobb továbbítása révén.

További információ és forrás:

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150415203340.htm

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: sciencedaily.com
# diéta # Időskor

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés