Ezeket látta már?

8 fontos tápanyag az öregedő agy védelmében

2015.04.16. Módosítva: 2016.02.25.

Agyunk egészsége a második legfontosabb kérdés az egészséges életmód szempontjából. Erre az eredményre jutott az AARP, az Amerikai Nyugdíjasok Egyesülete. A több mint 50 éve működő nonprofit szervezet fő célja az időskorúak érdekvédelme, támogatása. Az öregedés során agyműködésünk kognítív, megismerő tevékenysége csökken, Alzheimer-kór és demencia esetén igen jelentős mértékben. A kutatók szerint néhány tápanyag (és/vagy étrend-kiegészítő), segíthet agyunk "jó formában" tartásában.

1. Kakaó flavonoidok. A szív egészsége szempontjából fontos vegyületek, előzetes vizsgálatok szerint javíthatják a memóriafunkciókat is. (Az ún. gyrus dentatus hozható kapcsolatba a korfüggő memória működésével).

8 fontos tápanyag az öregedő agy védelmében

2. Omega-3 zsírsavak. Régóta ismeretes, hogy a normális szívműködés szempontjából hasznosak, újabban a kognitív készséggel kapcsolatos jótékony hatásukat is felismerték. Egereken végzett vizsgálatok szerint az omega-3 telítetlen zsírsavak pótlása segíti a felismerő, a térben és időben lokalizáló memória működését. Omega-3 zsírsavakban gazdag pl. a lazac, a lenmagolaj és a chia-mag.

3. Foszfatidil-szerin, foszfatidilsav: két kisebb vizsgálat szerint javíthatják időskorúakon a memóriát, a kedélyállapotot és a kognitív funkciókat.

4. Dió: a dióban gazdag étrend előnyös lehet az Alzheimer-kór kialakulásának meglassítására (ezzel kapcsolatosan is állatkísérletes vizsgálatok történtek).

5. Citikolin: a szervezetben természetes módon előforduló vegyület, támogatja az agyszövet fejlődését, segíti a memória és kognitív funkció szabályozását, az idegsejtek közötti kommunikációt, és védi azokat a szabadgyökök káros hatásaitól.

6. Kolin: több hatása ismeretes a szervezetben: segíti a máj egészségének fenntartását, és női problémák esetén is alkalmazható. Támogatja az agysejtek és egyéb testi sejtek működését. Védi az öregedő agyat, segít a szellemi hanyatlás lehetséges megelőzésében. A kolin legfőbb tápanyagforrása a tojás.

7. Magnézium: pótlása főként olyan esetben indokolt, ha súlyos agyrázkódással járó fejsérülés történt. Magnéziumban gazdag tápanyagok pl. az avocado, szója, banán, étcsokoládé.

8. Áfonya: antioxidáns és gyulladásgátló hatása ismert, nagy mennyiségű antiocianin (flavonoid) tartalma miatt. Mérsékelt fogyasztása támogatja a szellemi működést, részben az agyi idegrendszeri szignálok jobb továbbítása révén.

További információ és forrás:

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150415203340.htm

Forrás: sciencedaily.com