Ezeket látta már?

A cukortól vagyok rosszul?

2018.05.16. Módosítva: 2018.05.16.
cukor01

A túl sok cukornak igen súlyos következményei lehetnek.Édesszájúaknak kötelező elolvasni!

Még azok is túl sok cukrot fogyasztanak, akik egyébként egészségesen táplálkoznak és nem tömik magukat "üres kalóriákkal". Sok ételben, például a gyümölcsökben nagyobb mennyiségben találhatóak természetes cukrok, és a boltban kapható élelmiszerek nagy része szintén tartalmaz hozzáadott cukrot – időnként meglepően sokat.

A nemzetközi ajánlások szerint a naponta elfogyasztott kalóriamennyiség 10 százaléka lehet cukor, ennél nagyobb mennyiség ugyanis jelentősen (közvetlenül vagy közvetetten) növeli jó néhány betegség kialakulásának rizikóját. Ez nagyjából 10-12 teáskanálnyi, azaz kb. 50 gramm cukornak felel meg, ez azonban csak leírva nagy mennyiség. Egy doboz szénsavas üdítőben vagy energiaitalban, sőt még egy pohár gyümölcslében is ennek a fele van, és rengeteg cukrot tartalmaznak az egészségesnek tartott gyümölcsjoghurtok és müzliszeletek. A legtöbben tehát a javasoltnál jóval több cukrot fogyasztunk naponta, még úgy is, hogy édességet nem eszünk.

 A túl sok cukortól ingerlékenyek, nyugtalanok is leszünk  A túl sok cukortól ingerlékenyek, nyugtalanok is leszünk Forrás: EgészségKalauz

A cukortól vagyok rosszul?

A cukor hosszú távon tehát számos egészségügyi problémát okozhat, például elhízáshoz vezet, ami sok betegség rizikóját növeli. Emellett több hormon működését is befolyásolhatja, így például akkor is rövid időn belül újra éhesnek érezhetjük magunkat, ha fél órája ettünk meg egy jókora péksüteményt vagy csokiszeletet. A túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat a diabétesz, a májproblémák, a metabolikus szindróma kialakulásához – de az is rosszul érezheti magát a túl sok cukortól, akit nem igazán rémiszt meg a krónikus betegségek kialakulásának kockázata.

Azt például már az óvodában megtanulhattuk, hogy a sok cukortól tönkremennek a fogaink. Emellett azonban a cukor nagyszerűen táplálja a szájban található baktériumokat, melyek ínygyulladást, ínyvérzést is okozhatnak, sőt akár a kellemetlen szájszag kialakulásához is hozzájárulhatnak. Ha tehát azt vesszük észre, hogy egyre több gondunk van a fogunkkal, és a kedvesünk sem hajol oda olyan szívesen egy érzéki csókra, érdemes egy kicsit csökkenteni az elfogyasztott cukor mennyiségét (természetesen fogorvoshoz is menjünk el).

Tudta, hogy a túlzott cukorfogyasztás öregít? Kattintson!

Bár úgy tartják, hogy a csokoládé vagy más édességek igazi kis "boldogságbombák", valójában a túl sok cukor egyáltalán nem okoz jókedvet, sőt éppen ellenkezőleg. A túl sok cukortól ingerlékenyek, nyugtalanok vagy éppen letargikusak leszünk. A cukorban gazdag étel elfogyasztása után rövid ideig tartó feldobottság, eufória is jellemző lehet ránk, azonban ez hamar elmúlik, és utána csak még rosszabb kedvünk lesz. Ha úgy tapasztaljuk, hogy nagyon ingadozó a hangulatunk (esetleg más is szóvá teszi ezt), próbáljunk meg kevesebb cukros ételt vagy üdítőt fogyasztani!

Szintén csökkentsük a cukros ételek, italok mennyiségét, ha állandóan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, nehezebben koncentrálunk, esetleg a memóriánk sem működik úgy, ahogy szeretnénk. A cukorban gazdag ételek rövid ideig ugyan energiát adnak, de a hirtelen emelkedés után még fáradtabbak leszünk. A cukros ételekben emellett általában kevés a más, értékes tápanyag – vitaminok, ásványi anyagok –, ezek hiánya is okozhat fáradékonyságot és gyengeséget.

Forrás: EgészségKalauz