Ezeket látta már?

A pálmaolaj termelése a kihalás szélére sodorta az orangutánokat

pálmaolaj, környezetszennyezés, erdőirtás, pálmafa

Nem is gondolnánk, de rengeteg fajta olaj sorakozik a boltok polcain - sokuk elrejtve különböző élelmiszerek összetevői között. Mert a pálmaolajat, amit nem azért veszünk, hogy főzzünk vele.

Sőt, viszonylag ritkán szoktuk tudatosan fogyasztani, mégis rengeteg étel tartalmazza, mint a kenyér, csokoládé, margarin, levespor, pizza és még sorolhatnánk tovább. Ám ahogy ezt az olajat előállítják nem csak az ember környezetét, de a levegőt és az állatvilágot is folyamatosan pusztítja.

A pálmaolaj felhasználása

A pálmaolaj az egyik leggyakrabban használt növényi alapú olaj. Nagyon sok élelmiszerben is felhasználják. Mi több, becslések szerint a boltokban kínált termékeknek körülbelül a fele ilyen olaj felhasználása által készül. Ráadásul rengeteg néven tüntetik fel a csomagoláson, így laikus szemeknek nehéz elsőre eldönteni, hogy tartalmaz-e pálmaolajat a termék vagy sem. Felsorolunk pár elnevezést:

 1. palm kernel oil
 2. palm fuit oil
 3. palmate palmitate
 4. palmolein
 5. glyrecyl
 6. stearate
 7. stearic acid
 8. elaeis guineensis
 9. palmitic acid
 10. palm stearine
 11. palmitoyl oxostearamide
 12. palmitoyl tetrapeptide-3
 13. sodium laureth sulfate
 14. sodium lauryl sulfate
 15. sodium kernelate
 16. sodium palm kernelate
 17. sodium lauryl lactylate
 18. hydrated palm glycerides
 19. octyl palmitate palmityl

Az Európai Unióban ugyan fel kell tüntetni az összetevőket, de a kozmetikai szerekben nem kötelező minden alkotóelemet jelölni. Pedig a legtöbb kozmetikum is tartalmazza.

Miért hasznos a pálmaolaj?

Először is nem transzzsír, magas az égési pontja, ami miatt könnyű dolgozni vele, ráadásul olcsó előállítani.

Igazából nem az olajjal van a baj. Hanem az előállításának a folyamatával és az élővilágra gyakorolt hatásaival. Az olajfák ugyanis nedves, trópusi éghajlaton, az esőerdőben élnek, ami olyan veszélyeztetett fajoknak ad otthont, mint az orangután.

A fakitermelés és a vadászat a borneói orangutángókat a kihalás szélére sodorta. Sőt, 2016-ban kiderült, hogy pálmaolaj gyártó cégek nagy része 8 év körüli gyermekeket is foglalkoztat. Ezen kívül konfliktusok feszülnek a pálmaolaj gyártó cégeket és a helyi közösségek között.

Borneó őserdejének 50%-a eltűnt 10 év alatt, hála a pálmaolaj kitermelésének - ez pedig nagyban hozzájárult a klímaváltozáshoz. Mi lehet a megoldás?

A borneói orángutánok már a kihalás szélén állnak A borneói orángutánok már a kihalás szélén állnak Forrás: shutterstock.com

A környezetvédők javaslatai

A legegyszerűbbnek talán az tűnhet, ha megszüntetnénk a pálmaolaj forgalmazását. De a legtöbb környezetvédelmi szervezet, mint a WWF és a Greenpeace nem ebben látja a megoldást.

Többek között azért sem, mert a pálmaolaj igazából egészséges. Nem csak az emberi szervezetnek, de a gyártási és fenntartási folyamat során kevesebb vegyi anyagot kell használni a földeken, mint az egyéb olajoknál - többek között a szója vagy a repceolaj előállítása sokkal károsabb a természetnek.

Plusz a pálmaolajat gyártó cégek rengeteg munkalehetőséget teremtenek a környéken lakók számára. Egyedüli megoldásként a fenntartható pálmaolaj szolgálhat

A környezetbarát pálmaolaj előállítása

Anélkül, hogy kipusztítanánk az esőerdőket kellene előállítani a pálmaolajat. 2003-ban létre is jött egy társaság az RSPO (Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért) és 10 évre rá elérték, hogy még a világ legnagyobb termelője is kiálljon az erdőirtások ellen. 

Létrejött a "erdőirtás - elmocsarasodás - szemétmentes" hármas alapelv a pálmaolajgyártók között. Elméleti síkon ugyan működött volna az elgondolás, ám a szakértők arra lettek figyelmesek, hogy ezeket a szabályokat a legtöbb cég nem tartja be.

És amíg nem tartják be, nincs olyan, hogy fenntartható pálmaolaj termelés. Még a WWF számításai szerint is csupán az egész ágazatnak a 18%-a állítja elő a szabályok szerint a pálmaolajat. 

Ráadásul egyre több helyen kezdenek pálmaolajat előállítani. Amíg nem változik a folyamat, addig csak kárt okoz a környezetnek - jelent meg a BBC oldalán.

Szomorú látvány: így szorítanak erdőirtással helyet a pálmafáknak. Szomorú látvány: így szorítanak erdőirtással helyet a pálmafáknak. Forrás: shutterstock.com
Forrás: bbc.com