Ezeket látta már?

A stroke ellen: hasznos az olivaolaj!

2011.06.18. Módosítva: 2015.11.04.

Az olívaolaj fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát. Az idősebb embereknek javasolható az olívaolaj fogyasztása, mert jelentősen csökkentheti a szélütés kockázatát - állapították meg követéses vizsgálatukban francia kutatók.

A bordeaux-i orvosi kutatóintézet munkatársai 7625, 65 év feletti embert vontak be a felmérésbe három városban: Bordeaux-ban, Dijonban és Montpellier-ben. A résztvevők egészségi állapotát öt éven át követték nyomon.

A stroke ellen: hasznos az olivaolaj!

A Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint a követés ideje alatt összesen 148 szélütés történt az idősek körében.

Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy a legtöbb olívát fogyasztók csoportjában 41 százalékkal kisebb volt az agyi katasztrófa kockázata, mint azok között, akik egyáltalán nem iktatták étrendjükbe ezt a típusú olajat. A kutatók az adatok értékelésénél figyelembe vettek olyan, a szélütés szempontjából fontos más tényezőket is, mint a testsúly, a fizikai aktivitás és az étrend egyéb elemei.

A legtöbb olívát fogyasztó emberek a követés ideje alatt salátaöntetként, főzéshez és kenyérrel is magukhoz vették az olajat. Cecilia Samieri kutatásvezető kiemelte, hogy a szélütés gyakori az idősebb, 65 év feletti emberek körében, ezért egy olyan egyszerű és olcsó étrendi változtatás, mint az olívaolaj használata megfelelő megelőző intézkedés lehetne.

Forrás: MTI