Ezeket látta már?

A nagyobb koffeinfogyasztás lassíthatja a reakcióidőt?

2010.12.10. Módosítva: 2015.11.04.

A túlzásba vitt stimulánsok nem gyorsítanak, hanem épp az ellenkezőjét érik el: amerikai kutatók kiderítették, hogy az energiaitalok lassítják a reakcióidőt, ha túl sokat fogyasztanak belőlük.

Meagan Howard, az Észak-Kentuckyi Egyetem kutatója és kollégái nyolcvan 18 és 40 év közötti egyetemi hallgató reakcióidejét tesztelték - közölte a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).

A nagyobb koffeinfogyasztás lassíthatja a reakcióidőt?

Az alanyokat három csoportra osztották. Az egyik erősen koffeintartalmú energiaitalt ivott, a másik egy jóval kevesebb stimulánst tartalmazót, a harmadik pedig egy energiaital ízű, koffeinmentes placebót.

Fél óra elteltével a résztvevőknek tárgyakat kellett megkülönböztetniük egy számítógép képernyőjén. Ha zöld tárgy bukkant fel, meg kellett nyomniuk egy gombot. Ha kék, semmit sem kellett tenniük.

Bár leginkább a legtöbb koffeint tartalmazó italt fogyasztók érezték feldobva magukat, nekik tartott a legtovább, hogy reagáljanak a feladatra.

A kutatók arra is figyelmeztettek az eredetileg az Experimental and Clinical Psychopharmacology című szaklapban megjelent írásukban, hogy alkohollal keverve az energiaitalok negatív hatása tovább fokozódik. Annak fényében, hogy a fiatalok sokszor alkohollal dúsítva fogyasztják az energiaitalokat, a kutatás eredményei jogosan adnak okot aggodalomra - a reakcióidő így még inkább kitolódik. Ezért a kutatók óva intenek attól, hogy a másnaposság megelőzésére energiaitalokat fogyasszanak azok, akik túlságosan felöntenek a garatra.

Forrás: MTI