Ezeket látta már?

Az éhezés tudománya

2009.09.25. Módosítva: 2015.11.04.

Az Egyesült Nemzetek szóvivői szerint, noha az éhezők száma világszerte rekordot dönt, az élelmiszer segélyek 20 éves mélyponton vannak a rossz világgazdaság miatt. Idén több mint egymilliárd ember fog éhezni a világban.

Az Egyesült Nemzetek Világélelmezési Programja (WFP) idén a szükséges 6,7 milliárd dollár (1200 milliárd forint) csupán felét kapta meg, amellyel 108 millió embernek juttatnak élelmet 74 országban – közölte a program igazgatója, Josette Sheeran.

Egy elmulasztott étkezés után nekünk csak a hasunk korog, ám egy fejlődő ország éhező lakosa nem sokat tud a hosszú éhezés súlyos következményeiről, amelyeket különbözőképpen lehet mérni, beleértve az alultápláltságot és a hiányos táplálkozást.

Alultápláltság esetén nem történik elegendő kalória bevitel a minimális energiaszükségletek fedezésére. A hiányos táplálkozás, vagy malnutrició, esetében nem a mennyiséggel hanem a minőséggel van probléma. Ekkor nem történik meg a fehérjék, mikro-tápanyagok (például vitaminok) vagy más fontos tápanyagok megfelelő mennyiségének bevitele az élelmiszerrel.

A hiányos táplálkozás jelei:

* Hosszútávon gátolhatja a gyermekek növekedését.

* A gyermekek testsúlya alacsonyabb lehet az életkorukhoz képest.

* Akut esetben sorvadást és súlyos fogyást okozhat.

* Vitamin- és ásványianyag hiányt okozhat, például vérszegénységet vagy vashiányt.

* A fogyás és a hiányállapotok miatt nő a betegségek iránti fogékonyság.

A malnutrició másodlagossá válhat, ha a szervezet nem képes felvenni a tápanyagokat, például hasmenés vagy egyéb betegség miatt.

A vitamin- és ásványi anyag hiányos állapotok jelei:

* Vashiány: a leggyakoribb malnutrició, emberek milliárdjait érinti világszerte, gátolhatja az agyi fejlődést.

* A-vitamin hiány: 118 ország 140 millió kisgyermekét érint világszerte. A gyermekkori vakság vezető oka, és számos betegség iránt tesz fogékonyabbá. Az UNICEF szerint évente egymillió újszülött hal meg emiatt.

* Jódhiány: 780 millió embert érint világszerte. A jódhiányos anyák gyermekei értelmi fogyatékosak lehetnek.

* Cinkhiány: évente 800 000 gyermek haláláért felelős. Gyengíti a kisgyermekek immunrendszerét.

Miközben a föld lakossága számára lenne elegendő táplálék, a WPF számításai szerint világszerte több mint 1 milliárd ember éhezik, vagyis hatból egy ember – ami több, mint az USA, Kanada és az Európai Unió lakossága együttvéve.

"Sürgősen szükség lenne további 3 milliárd dollárra (550 milliárd forint), amely csupán 0,01 százaléka annak, amekkora összeggel próbálják a világgazdaságot stabilizálni." – közölte Sheeran.

Miközben katasztrófák, mint az áradások vagy a szárazságok, ideiglenesen okoznak éhezést, a sürgős esetek a világ éhezőinek csupán 8 százalékát teszik ki. A legjobban a nők, a gyermekek és a vidéki közösségekben élők vannak kitéve az éhezés veszélyének.

Az éhezők fele Ázsiában és a Csende-óceán térségében élnek, egynegyedük pedig a szub-szaharai Afrikában. 65 százalékuk mindössze hat ország lakosai: India, Kína, Kongói Köztársaság, Banglades, Indonézia, Pakisztán és Etiópia.

A WPF statisztikái:

* a fejlődő országokban 146 millió gyermeknek alacsonyabb a testsúlya a korához képest.

* Hat másodpercenként hal meg egy gyermek éhezés vagy ahhoz kapcsolódó okból.

* A hosszútávon éhezők 60 százaléka nő.

Miközben a segélyprogramok a 20. században sikeres támadást mértek az éhezésre, az emelkedő élelmiszer árak rontották az erőfeszítések eredményeit, és ismét az éhezők számának növekedését okozták mindenhol, Dél-Amerikát és a Karib térséget kivéve.

Az élelmiszerárak emelkedése miatt 2007-ben 75 millió emberrel nőtt az éhezők száma, és 2008-ra további 40 millióval nőt a számuk. Háborúk, klímaváltozás, leküzdhetetlen szegénység, rossz mezőgazdálkodás és a mezőgazdasági források túlhasználása mind hozzájárulnak az éhezés növekedéséhez.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a malnutrició megelőzésének módjai: vízellátás, közegészségügy és higiénia javítása; egészségügyre nevelés; egészséges élelmiszerhez való jutás a szegények körében; és annak biztosítása, hogy az iparosodás és a mezőgazdasági előrehaladás nem járul hozzá a problémához.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához