Ezeket látta már?

Cukorbeteg? Nagyon nem mindegy, hány tojást eszik meg egy nap!

cukorbetegség diabétesz táplálkozás tojás

Hány tojást ehet az, aki szívelégtelenséggel, vagy diabétesszel él?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a tojás szív-érrendszeri betegségek kockázatára gyakorolt hatásáról:

"Az Amerikai Szív Egyesület (AHA) 2020-as áttekintése a Circulation szaklapban azt mondja, hogy nincs kimutatható kapcsolat a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának általános fokozódása között (de pl. szívelégtelenségben és 2. típusú cukorbetegeknél az eredmények vegyesek), bár hozzá kell tenni, hogy az amerikai orvosok nem vették figyelembe a magyar szalonnás-tocsogós tojásrántottát, csak magát a tojást nézték, azt is úgy, hogy a megfigyeléses tanulmányok többsége a heti 7 vagy több tojást fogyasztókat hasonlították össze a hat legfeljebb 1 tojást fogyasztókkal. A megfigyeléses tanulmányokban nem feltétlenül sikerül minden torzító tényezőt kiszűrni. Egyébként egy nagy főtt tojás koleszterintartalmát 186 mg-ban adja meg.

Végül is, ajánlásaik a következők: egészséges egyének naponta legfeljebb egy egész tojást vagy ennek megfelelőt fogyaszthatnak. A figyelmeztetések a következő alcsoportokra vonatkoznak:

  • azok a vegetáriánusok (lacto-ovo), akik nem fogyasztanak húsalapú koleszterintartalmú ételeket, több tejterméket és tojást is beilleszthetnek az étrendjükbe, a mértékletesség keretein belül.
  • Idősebb, normális koleszterinszintű emberek naponta legfeljebb két tojást fogyaszthatnak amúgy egészséges étkezés keretein belül.
  • A a vérzsír-anyagcserezavarokban és különösen a cukorbetegségben szenvedőknek, illetve a szívelégtelenség kockázatának kitett betegeknek óvatosnak kell lenniük a koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztása kapcsán."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterinszint: ne a tojást hibáztassa érte!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukorbeteg

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához