Ezeket látta már?

Újabb édesítőszer veszélyeire hívják fel a tudósok a figyelmet

édesítőszer veszély stroke szívinfarktus

Az aszpartám után a xilit került a figyelem középpontjába a tudósoknál.

Az elmúlt évtizedben a cukorhelyettesítők, köztük a cukoralkoholok és a mesterséges édesítőszerek használata jelentősen megnövekedett az egészséges életmód támogatása érdekében és a cukorbetegség/IR kezelése részeként. Nem is olyan régen azonban nagy port kavart az aszpartám és a rosszindulatú daganatok közti lehetséges kapcsolat. Most a tudósok egy újabb cukorpótló veszélyeire hívták fel a figyelmet: kutatások szerint ugyanis a népszerű xilit megnövelheti a stroke és a szívinfarktus fellépésének esélyét, ezért a tudósok óvatosságra intenek.

Mi az a xilit?

A cukoralkoholokhoz tartozó xilit egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amely számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben, pékárukban, rágógumiban, fogkrémben és egyéb készítményekben megtalálható. Iparilag nyírfából, illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Bár hashajtó hatású lehet, ennek ellenére igen sokan fogyasztják testsúlycsökkentés céljából, illetve (pre)diabéteszes állapotok esetén.

Megnövelheti a stroke és a szívinfarktus esélyét

Az European Heart Journal-ban közzétett tanulmányban a Cleveland Clinic kutatói több mint háromezer ember vérmintáját elemezték ki és azt figyelték meg, hogy azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztották a xilitet, megduplázódott stroke és a szívroham kockázata.

Azon betegek egyharmadánál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő kardiovaszkuláris probléma. Az eredmények megerősítése érdekében a kutatócsoport preklinikai vizsgálatokat végzett, és megállapította, hogy a xilit a vér fokozott alvadását okozta és megnövelte a vérrögök kialakulásának kockázatát.

- Ez a tanulmány ismét azt mutatja, hogy azonnali szükség van a cukoralkoholok és a mesterséges édesítőszerek vizsgálatára, különösen azért, mivel továbbra is ajánlottak az elhízás vagy a cukorbetegség ellen - mondta Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic munkatársa - Ez nem azt jelenti, hogy dobja ki a xilit-tartalmú fogkrémet, de tisztában kell lenni azzal, hogy ha egy termék nagy mennyiségben tartalmazza, az növelheti a vérrögök okozta problémák fellépésének esélyét.

Dr. Hazen hozzátette, hogy sokkal több kutatásra van szükség a témában, ám addig is azt tanácsolja, hogy lehetőleg kerüljük a xilit és más cukoralkoholok fogyasztását. Azt javasolja, hogy inkább kis mennyiségű cukrot, mézet vagy gyümölcsöt használjunk az ételek édesítésére.

Nem örülnek az eredményeknek

Carla Saunders, a Calorie Control Council elnöke a CNN-nek elmondta, hogy a tanulmány eredményei ellentétesek a több évtizedes tudományos bizonyítékokkal, amelyek alátámasztják az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, például a xilit biztonságosságát és hatékonyságát. Ezek az eredmények igen rossz hírt jelentenek azoknak, akik az alternatív édesítőszerekre támaszkodnak egészségük érdekében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Igaz, hogy jobb cukor helyett mézzel édesíteni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukormentes

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához