Ezeket látta már?

WHO: ennyire károsak lehetnek a mesterséges édesítőszerek

édesítőszer, who, stevia, fogyás

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb irányelve szerint jobb, ha nem cseréli le mesterséges édesítőszerekre a cukrot - helyette mást ajánlanak.

A mesterséges édesítőszerek hosszú évtizedek óta jelen vannak az életünkben, a WHO legújabb ajánlása szerint azonban mindenképpen csökkentenünk kell a fogyasztásukat, ha egészségesek szeretnénk maradni.

Nem ajánlják a mesterséges édesítőszereket

Megjelent a WHO legújabb ajánlása, ami szerint az Egészségügyi Világszervezet nem javasolja a mesterséges édesítőszereket sem fogyás, sem egészségmegőrzés szempontjából.

Kiemelték, hogy a mesterséges édesítőszerek használata nem jár semmilyen hosszú távú haszonnal a testzsír csökkentése szempontjából. Sőt, a vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a hosszú távú használatnak nemkívánatos hatásai lehetnek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél.

A természetes cukrok mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése nem segít hosszú távon a súlykontrollban. Az embereknek meg kell fontolniuk a cukorbevitel csökkentésének egyéb módjait, például a természetesen előforduló cukrokat tartalmazó ételek, gyümölcsök, vagy a cukrozatlan ételek és italok fogyasztását.

- mondja Francesco. Branca, a WHO táplálkozási és élelmiszer-biztonsági igazgatója. Hozzátette, hogy a mesterséges édesítőszereknek tápértékük sincs.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!A steviával is érdemes vigyázni

Az ajánlás mindenkire vonatkozik - kivéve a már cukorbetegségben szenvedőket -, és minden olyan szintetikus és természetesen előforduló vagy módosított édesítőszerre, amik nem minősülnek cukornak a feldolgozott élelmiszerekben és italokban, vagy amelyeket önmagukban árulnak az ételek, italok édesítéséhez.

A gyakori édesítőszerek közé tartozik az aceszulfám-K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a stevia és a stevia származékai.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a prediabétesz 7 tünete, az alvászavar az egyik

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: EgészségKalauz