Ezeket látta már?

Ezért lehet egészségesebb a főtt főtt paradicsom a nyersnél

Dietetika
2023. szeptember 02. 19:04
paradicsom, nyers, főtt, likopin, leves, zöldség

Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is jobb hatásokkal bír.

A főtt paradicsom hatásosabb a betegségek ellen?

A hőkezelés növeli a paradicsomban található likopének betegségeket legyőző hatását. A zöldség fogyasztásával csökkenthető a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata, állítják a tudósok.

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is előnyösebb hatásokkal bír. A lédús növény a legfőbb forrása az erőteljesen antioxidáns hatású likopénnak, de más gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben sokkal hatásosabb főtt formában. Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint ez a tápanyag segíthet megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését.

Már közismert a paradicsom és bizonyos betegségek ritkább előfordulása közti kapcsolat, mint amilyen például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás.

Mi az a likopén?

A likopén kémiailag ún. tetraterpén, a karotinoidok családjába tartozó vegyület. Ez adja a vöröses színt az ebben gazdag növényeknek. Fontos szerepe van a növényi fotoszintézis reakciósorában. A paradicsom mellett a dinnye, egyes grapefruit fajok, papaya is tartalmaz likopént, nem kis mennyiségben.

Tovább kutatják

A cikkben említett klinikai területeken nem volt teljesen egyértelmű a hatékonysága. Sok és sokrétű klinikai vizsgálat szükséges még ahhoz, hogy bebizonyosodjon, ezekben a betegségekben valóban hasznos-e. Ami bizonyos, és az FDA is így nyilatkozott, hogy a teljes paradicsom fogyasztása hasznos lehet, nemcsak a likopén, hanem az egyéb alkotórészek miatt is.

Az áttekintés Dr. Britt Burton-Freeman és Dr. Kristin Reimers készítették el az American Journal of Lifestyle Medicine című folyóiratban,melyet így összegeztek: "Az egyre növekvő tudományos ismeretek a paradicsomkészítményekkel kapcsolatban hatékonyan növelhetik a zöldségbevitelt, így általánosságban javulnak az étkezési szokások, melyek végül egészségesebb életvitelhez vezetnek.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Puffadás ellen - ezt a 7 praktikát javasolja a szakgyógyszerész



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# paradicsom # főzés # vitamin # likopin # zöldség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés