Ezeket látta már?

Ennyi mindenben segíthet a káposzta

káposzta

A káposzta igen egészséges zöldség, különösen télen, amikor kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre. Változatosan elkészíthető és az ára is kedvező, ráadásul olyan vegyületeket találhatunk benne, melyek lassítják az öregedéssel összefüggő folyamatokat és csökkentik bizonyos betegségek rizikóját is.

A káposztában (bármelyik változatot részesítjük is előnyben) nagy mennyiségben találunk vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és egyéb összetevőket, melyek támogatják többek között az immunrendszerünk működését, az egészséges emésztést, a megfelelő testsúly megszerzését és megtartását. Ezek a hatóanyagok azonban az idő előtti öregedéssel is segítenek felvenni a harcot. Az úgynevezett oxidatív stressz ugyanis károsíthatja a sejtjeinket, és bizonyítottan növeli néhány súlyos krónikus betegség kialakulásának rizikóját, de az öregedéssel összefüggő folyamatokat (például a ráncosodást) is felgyorsíthatja.

A káposzta rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni a bőrünk rugalmasságát, feszességét, hatékony a ráncok és a májfoltok ellen is. Az antioxidánsok mellett az A-vitamin is támogatja a bőr sejtjeinek megújulását, és véd a napfény káros hatásai ellen is (az UV sugárzást tekintik az egyik legfőbb tényezőnek az idő előtti öregedés szempontjából). Az A-vitamin a szem egészségét is óvja, például csökkenti az időskori makuladegeneráció és a hályogképződés rizikóját.

Ilyen vegyületek találhatóak a káposztában

A vörös vagy lila káposztában található vegyületek, úgynevezett anthocianinok az agy egészségét is védik. Az Alzheimer-kór kialakulását összefüggésbe hozták az agyban kialakuló lerakódásokkal, plakkokkal, és a tudósok szerint az anthocianinok a plakkok kialakulását is lassítják. A vérereknek is jót tesznek ezek a vegyületek: azoknál a nőknél, akik több anthocianint tartalmazó élelmiszert ettek, rugalmasabbak voltak a vérerek és alacsonyabb volt a vérnyomás is. Ez pedig a szív- és érrendszeri problémák elleni küzdelemben is fontos elem lehet.

A káposztában lévő ásványi anyagok (például a mangán, a kalcium, a magnézium) a csontok egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlenek. Idővel sajnos a csontjaink egyre kevésbé tudnak „regenerálódni”, veszítenek a sűrűségükből, elvékonyodnak, elgyengülnek. Ebben a folyamatban nagy szerepe van többek között az öregedésnek, a nők esetében a hormonális változásoknak, de bizonyos gyógyszereknek, a dohányzásnak, és persze a táplálkozásnak is. Ha elegendő olyan élelmiszert fogyasztunk, melyek ásványi anyagokban gazdagok, akkor a csontjaink egészségét is hosszabb ideig őrizhetjük meg.

Forrás: egeszsegkalauz.hu