Mindenki ezt nézi most!

Ez a szelénhiány 5 tünete

Ez a szelénhiány 5 tünete

Hazánk termőföldjei kifejezetten szegények szelénben, pedig ez a mikrotápanyag elengedhetetlen, és egyre több betegségről derül ki, hogy a háttérben a szelényhiány áll. Melyek a szelénhiány tünetei és miért fontos pótlása?

A szelén a szervezetünk számára nélkülözhetetlen nyomelem. Bár nagyobb mennyiségben erősen mérgező – kis mennyiségben elengedhetetlen az immunrendszer, a pajzsmirigy, a haj-bőr-köröm, a szaporítószervek működéséhez. A szelén úgynevezett szelenoproteinek előállításához szükséges, emellett pedig számos enzim működéséhez is fontos alapanyag.

A szelénnek igen fontos szerepe van például a sejtek örökítőanyagainak szintézisében, de az oxidatív stressz káros hatásaival szemben is védi a szervezetünket. A szelén kulcsfontosságú a pajzsmirigy hormonjainak előállításához és metabolizmusához.

A szelénhiány tünetei és szövődményei

A szervezetünk számára szükséges szelént az elfogyasztott ételeinken keresztül biztosíthatjuk, és a legtöbb ember elegendő szelénhez jut, így a "valódi" szelénhiány igen ritka. Azonban az élelmiszerek szeléntartalma igen erősen függ a talaj minőségétől, így a világ azon részein, ahol a termőföld szelénhiányos, jóval nagyobb az elégtelen szelénbevitel rizikója.

A kelleténél kevesebb szelén jelentősen növelheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a pajzsmirigy működéséhez nélkülözhetetlen, az enyhe mértékű szelénhiány akár ronthatja is a pajzsmirigyhormonok termelődését, és növelheti a pajzsmirigyproblémák, illetve a golyva rizikóját.

A szelénhiány tünetei éppen ezért a pajzsmirigy-alulműködés tüneteihez hasonlóak, ezek közé tartozik többek között például:

  • a fáradékonyság,
  • a kognitív képességek és a memória romlása,
  • a bőrszárazság,
  • a székrekedés
  • és a hidegre való érzékenység.

Bár nagyon ritkán, de a szelénhiánynak akár halálos szövődményei is lehetnek, ám ez nem önmagában a túlságosan kevés szelén következménye. A szelénhiány más hiánybetegségekkel (és bizonyos környezeti tényezőkkel, például úgynevezett mycotoxinokkal szennyezett gabona fogyasztásával) együtt a Kashin-Beck-kór kialakulásához vezethet; ez a betegség elsősorban a csontokat, ízületeket roncsolja, és visszafordíthatatlan károsodásokat, növekedési rendellenességeket és elváltozásokat okoz.

Jelenleg a betegség nem gyógyítható, csak a fájdalmas tünetek enyhítésére van lehetőség. Egy másik igen súlyos betegség, az úgynevezett Keshan-kór, oka a szelénhiány mellett a Coxsackie vírus egy altípusával való fertőzöttség. A Keshan-kór a szív izmait támadja meg, és megfelelő kezelés nélkül akár szívelégtelenséget vagy tüdőembóliát is okozhat. A betegség megelőzésében, illetve kezelésében egyaránt kulcsfontosságú a szelén pótlása.

Kiket érinthet a szelénhiány?

A fejlett országokban, az egészséges, kiegyensúlyozottan táplálkozó embereknél rendkívül ritka a valódi, betegségeket is okozó szelénhiány. A világ bizonyos részein, ahol a talaj szelénben szegény, az étrend pedig főként növényekből áll, jóval nagyobb a rizikója a hiánybetegség kialakulásának (a szelénhiány kockázata a legnagyobb Kína bizonyos részein).

Szedjen szelént okosan, úgy, hogy az fel is szívódjon, kattintson ide!

Az egészségesnél alacsonyabb szelénszint lehet jellemző a dialízissel kezelt vesebetegekre, a HIV-fertőzöttekre, illetve azokra, akik nagyon súlyos felszívódási zavarokkal küzdenek, vagy akiket intravénás táplálásra szorulnak.

Érdemes megjegyezni, hogy a szelén megfelelő felszívódása, hasznosulása szorosan összefügg néhány más tápanyaggal, főként a rézzel, a cinkkel, a C- és az E-vitaminnal.

Ezek mindegyike antioxidáns hatásokkal bír, és a szelénnel együtt "erősíthetik" egymást. A pajzsmirigy egészséges működéséhez a szelén mellett jód is szükséges, így az egyik hiánya a másik felszívódási és hasznosulási hatékonyságát is rontja, és ha mindkettőből kevés van a szervezetünkben, a pajzsmirigyproblémák sokkal erőteljesebb tünetekkel jelentkezhetnek.

Forrás: EgészségKalauz